Heeft u te maken met een stroomstoring in huis? Er zijn verschillende stappen die u zelf kunt zetten, zonder direct een elektricien in te moeten schakelen. In dit artikel zetten de elektriciens van Volton een aantal van deze mogelijkheden voor u op een rijtje. Houd er rekening mee dat werken met elektra risico’s met zich meebrengt. Ga daarom altijd op veilige wijze te werk! Op internet leest u meer over veilig werken met stroom in huis. Er zijn bijvoorbeeld handige schroevendraaiers te koop, welke voorzien zijn van een geïntegreerd lampje. Dit lampje gaat branden op het moment dat een elektrisch geladen onderdeel wordt aangeraakt. U kunt hierbij vanzelfsprekend geen schok krijgen.

Oorzaak van de stroomstoring zelf achterhalen

Een van de stappen die u zelf kunt zetten is het achterhalen van de oorzaak van een stroomstoring. Kijk bijvoorbeeld allereerst of andere woningen in de straat nog wel elektriciteit hebben. Mocht dit niet zo zijn, dan moet de netbeheerder worden ingeschakeld om de stroomvoorziening te herstellen. Op het moment dat andere huishoudens nog wel stroom hebben, moet de oorzaak in uw eigen woning gezocht worden.

Stap 1: haal elektrische apparaten uit het stopcontact

Voordat u de kapotte stop in de meterkast vervangt, is het slim om elektrische apparaten uit het stopcontact te halen. Mogelijk wordt de stroomstoring veroorzaakt door een elektrisch apparaat waarbinnen zich een kortsluiting voordoet. Denk aan een koffiezetapparaat, een waterkoker, de oude wasmachine, enzovoorts.

Stap 2: vervang de stop in de meterkast

Op het moment dat alle elektrische apparaten binnen de groep van de gesprongen stop uitgeschakeld zijn, kunt u de stop vervangen. Schakel vervolgens alle apparatuur stuk voor stuk in. Op het moment dat de stop opnieuw uit de meterkast springt, heeft u de bron van de stroomstoring in huis gevonden.

Stroomstoring door een kortsluiting

Het kan voorkomen dat de stop nogmaals uit de meterkast springt, nog voordat u de elektrische apparaten inschakelt. In dit geval wordt de stroomstoring zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een kortsluiting. Een kortsluiting is het gevolg van twee elektriciteitskabels, waarvan de ene binnenzijde tegen de andere binnenzijde ligt. Iets wat voor kan komen bij verkeerd aangelegde kabels. De warmte kan in zo’n geval niet goed ontsnappen, waardoor de kabels met elkaar versmelten. Een elektricien kan een kortsluiting voor u verhelpen, om erger te voorkomen. Wist u dat veel elektriciens tegenwoordig met een spoedservice werken? Deze spoedservice is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor hulp bij problemen met de elektra.