Steeds meer huishoudens besteden aandacht aan het milieu. Het veranderende klimaat kan immers worden gestopt, door bij uzelf te beginnen! Er zijn verschillende manieren waarop u uw steentje bij kunt dragen aan een beter milieu. Zorg bijvoorbeeld voor een verbetering van de isolatiewaarde van uw woning. De isolatiewaarde kan verbeterd worden door te investeren in het isoleren van de spouwmuur, het vervangen van ruiten voor HR++-isolatieglas, enzovoorts. Een betere isolatie zorgt ervoor dat u minder hoeft te stoken, waarmee uw energieverbruik afneemt. Er zijn nog meer opties! In dit artikel zetten we deze voor u op een rijtje. Hoe zorgt u er momenteel al voor, dat u op milieuvriendelijke wijze stookt?

Kies voor een haard met echt hout

In plaats van een cv-ketel in huis, kunt u ook voor een haard met echt hout kiezen. Zo heeft u geen grijze energie nodig om uw woning te kunnen verwarmen. Ga het bos in en zoek naar oud hout, wat u thuis kunt laten drogen. Ook kunt u eens in de zoveel jaar een boom kappen uit uw eigen tuin. Zorg er altijd voor, dat het hout volledig droog is voor u dit op begint te branden. Nat hout brandt niet alleen minder goed. Ook zorgt het voor een hevige rookontwikkeling. Iets wat u wenst te voorkomen! Vanzelfsprekend kunt u ook pakketten met hout bij een bouwmarkt kopen.

Zorg dat de schoorsteen op uw woning schoon is

Om optimaal te profiteren van de open haard in huis, is het belangrijk om de schoorsteen schoon te houden. Zou uw schoorsteen ernstig vervuild zijn, dan neemt het rendement van de kachel af. Daarbij stoot uw kachel in zo’n geval meer schadelijke stoffen uit. Ook voor uzelf is het prettig om een schone schoorsteen te hebben. Zo wordt het koolmonoxide uit uw kachel makkelijker afgevoerd en is de kans op een brand in huis minimaal. Bij het gebruik van de kachel ontstaat er een brandbare laag op de binnenwand van de schoorsteen. Vonken die uit de kachel omhoog proberen te komen, kunnen een brand veroorzaken als ze met deze laag in aanraking komen. Een schoorsteenveger in Den Haag kan de laag voor u verwijderen.

Laat de kachel een graadje lager staan

Door de kachel later in het jaar in te schakelen en deze in eerste instantie lager te zetten, bespaart u flink op uw energieverbruik. Dit is niet alleen een milieuvriendelijke manier van stoken. Ook zorgt het ervoor dat u aan het eind van het jaar meer geld over hebt!