Een tuin aanleggen is een spannend project. Of je nu een compleet nieuwe tuin wilt aanleggen of een bestaande tuin wilt vernieuwen, er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan de kosten, de aanpak en de keuze tussen zelf aanleggen of het uitbesteden van het werk. In deze blogpost bespreken we deze aspecten zodat je goed geïnformeerd de juiste keuzes kunt maken.

Wat kost tuinaanleg?

De kosten van tuinaanleg kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren:

1. De grootte van de tuin

De oppervlakte van je tuin heeft een directe invloed op de kosten. Grotere tuinen vereisen meer materialen en arbeid, wat de totale prijs verhoogt.

2. Materiaalkeuze

De keuze van materialen heeft ook een grote impact op de kosten van tuinaanleg. Natuurlijke stenen, hout en planten variëren enorm in prijs. Bedenk ook dat duurzame materialen vaak een hogere initiële investering vergen, maar op de lange termijn voordeliger kunnen zijn.

3. Complexiteit van het ontwerp

Een eenvoudig ontwerp zal minder kosten dan een complexere tuin met meerdere niveaus, waterpartijen of speciale verlichting.

4. Professionele hulp

Als je ervoor kiest om de aanleg uit te besteden, zijn de arbeidskosten een belangrijk onderdeel van de totale kosten.

5. Onderhoudskosten

Vergeet niet om ook de toekomstige onderhoudskosten in overweging te nemen. Een tuin met veel planten en elementen kan meer onderhoud vergen, wat extra kosten met zich meebrengt. Tenzij je natuurlijk zelf genoeg tijd hebt om het tuinonderhoud uit te voeren. Maar vraag je dan ook af of je die tijd eraan wilt besteden.

Welke fases zijn er voor tuinaanleg?

Een gestructureerde aanpak is, net zoals voor ieder groot project, belangrijk voor een mooi eindresultaat. Dit zijn de stappen die je kunt volgen:

1. Planning en ontwerp

Begin met het maken van een gedetailleerd plan. Maak een tuinontwerp waarin je de verschillende zones (zoals zithoeken, borders, en paden) bepaalt en selecteer de planten en materialen die je wilt gebruiken. Denk ook na over de opvang en afvoer van regenwater. We hebben immers steeds vaker te maken met zware regenbuien, waardoor regenwatermanagement een must is geworden.

2. Grondvoorbereiding

Voordat je begint met aanleggen, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Dit kan inhouden dat je de bestaande begroeiing verwijdert, de grond bewerkt en verbeteringen aanbrengt, zoals het toevoegen van hoogwaardige compost of andere bodemverbeteraars.

3. Aanleg van paden en bestrating

Start met de aanleg van paden en bestrating. Dit biedt structuur en maakt het gemakkelijker om de zones waar planten komen ‘zichtbaar’ te maken. Zie de paden en de bestrating als het skelet van je tuin, vervolgens vul het met groen en andere tuinmaterialen, zoals waterpartijen, grasvelden, enzovoorts.

4. Planten poten

Pak je tuinontwerp erbij, koop de beplantingen en poot alles volgens je tuinontwerp. Houd rekening met de groeiomstandigheden en zorg voor voldoende ruimte tussen de planten, zodat ze kunnen groeien.

5. Afwerking en decoratie

Voeg de laatste details toe, zoals tuinverlichting, accessoires en meubels. Dit maakt de tuin uitnodigend en helemaal af.

Tuin zelf aanleggen of tuinaanleg uitbesteden?

Bij het aanleggen van een tuin heb je de keuze om het zelf te doen of het uit te besteden. Dit zijn enkele overwegingen om je te helpen een beslissing te nemen:

Zelf aanleggen

Voordelen:

  • Kostenbesparing: Door zelf aan te leggen, bespaar je op arbeidskosten.
  • Persoonlijke voldoening: Het zelf creëren van je tuin kan erg bevredigend zijn als je het eindresultaat ziet en weet dat jij daarvoor hebt gezorgd.
  • Flexibiliteit: Je kunt werken op jouw eigen tempo en schema.

Nadelen:

  • Tijdsinvestering: Het aanleggen van een tuin kan veel tijd kosten, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan.
  • Minder ervaring: Zonder de juiste ervaring kunnen sommige taken uitdagender zijn, en je kunt mogelijk fouten maken die later extra kosten met zich meebrengen.

Tuinaanleg uitbesteden

Voordelen:

  • Professionele expertise: Tuinprofessionals hebben ervaring en kennis die resulteert in een mooier eindresultaat.
  • Tijdbesparing: Je hoeft je geen zorgen te maken over de aanleg en kunt genieten van het proces volgen i.p.v. zelf aan de slag te moeten gaan.
  • Garantie: Vaak bieden professionals garanties op hun werk, zoals de VHG-garantie, wat extra gemoedsrust kan bieden.

Nadelen:

  • Hogere kosten: Het inschakelen van een hovenier kost geld, wat niet altijd haalbaar is voor elk budget.
  • Minder controle: Je hebt minder directe controle over het proces en de resultaten. Aan de andere kant kan je er natuurlijk op vertrouwen dat de hovenier weet hoe hij de tuinaanleg goed kan uitvoeren.

Geniet van jouw nieuwe tuin!

Je tuin is een belangrijk onderdeel van je woning. Je ontspant er en maakt plezier. Neem daarom de tijd om alle aspecten af te wegen, zoals de kosten, de aanpak, keuze voor de beplanting en of je wilt kiezen voor tuinaanleg uitbesteden of dat je zelf aan het werk gaat. Wat je keuzes ook zijn, we hopen dat je straks volop geniet van jouw nieuwe tuin!