Een huis verbouwen kan flink in de papieren lopen. Toch kan een dergelijke verbouwing niet altijd uitgesteld worden. Zeker niet als het wooncomfort of de veiligheid binnenshuis in het geding komt. Wat doe je dan? Waag je de gok en spaar je gewoon nog enkele jaren door of kies je voor een snelle oplossing en leen je geld?

Het is verstandig om eerst alle voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar af te wegen. Geld lenen hoeft niet onverstandig te zijn. Zeker niet bij een verbouwing aan je woning. Het kan immers het woongenot en de veiligheid positief beïnvloeden. Zo verhoog je ook de waarde van het huis, waardoor je op de lange termijn het geld gewoon weer terugverdiend. Geld sparen is uiteraard een betere optie als je over de mogelijkheid en tijd beschikt om dit te doen. Zo hoef je geen onnodige rente te betalen. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. In dat geval is geld lenen de beste optie. Gelukkig kan je door middel van geld lenen vergelijken een hoop geld besparen. Lenen hoeft zo niet altijd prijzig te zijn. Wanneer je goed onderzoek doet, kan je honderden euro’s per jaar besparen. Maar waar moet je op letten als je een lening afsluit?

Welk soort lening wil je afsluiten

Je wilt geld lenen om de verbouwing van je dromen te financieren. Nu denk je dat het afsluiten van een lening heel gemakkelijk is. Maar wist je dat er verschillende soorten leningen bestaan? De meest voorkomende leningen zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Welk soort voor jou het meest geschikt is? Dat is afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur en welke voor- en nadelen jij het zwaarst vindt wegen. Hieronder vertellen we meer over de voor- en nadelen van beide opties.welke lening

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet wordt extra geld opnemen een stuk eenvoudiger gemaakt. Je geniet continu over de mogelijkheid om geld naar behoefte op te nemen, natuurlijk wordt er wel een maximum krediet ingesteld. Je betaalt alleen rente als je ook daadwerkelijk geld opgenomen hebt. Ook betaal je een maandelijks tarief aan aflossing. Meestal gaat het om 1 tot 2% van de kredietlimiet. Het is tevens mogelijk om al eerder afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Hierdoor beschik je niet over een einddatum tijdens deze vorm van lenen. Zo heb je minder last van druk om de lening tijdig af te lossen. Daarnaast kan je op ieder moment van de looptijd de lening geheel of gedeeltelijk aflossen.

Het nadeel van een doorlopend krediet is dat het veel aantrekkelijker wordt om geld op te nemen. Mensen gaan het vaak zien als extra spaarpotje, terwijl het uiteraard wel gewoon een lening is. Als je gebruik maakt van een doorlopend krediet, is het belangrijk dat je hier zorgvuldig mee omgaat.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening beschik je over een vaste looptijd en rente. Meestal kan een persoonlijke lening niet vervroegd afgelost worden. Daarnaast is het ook niet mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Je beschikt wel over de zekerheid dat de lening na de loopperiode is afgelost. Daarnaast kom je niet in de verleiding om meer geld te lenen dan eigenlijk mogelijk is.