Energie besparen, duurzaam leven, de energietransitie; met al deze termen worden we dagelijks bestookt. Anno 2019 lijkt duurzaam en energiezuinig leven de norm te zijn. We moeten ons huidige gedrag veranderen om het klimaat te ondersteunen. Dat is duidelijk. Het is natuurlijk niet alleen voor het klimaat belangrijk dat we meer bewust worden van ons energieverbruik, maar ook voor onze portemonnee. Gas en stroom worden steeds duurder. Daardoor kan je veel besparen door je energieverbruik te verminderen. Wil jij snel energie besparen? Wij helpen je alvast een handje op weg met 4 eenvoudige stappen.

1.     Energie vergelijken

Probeer je al zo energiezuinig mogelijk te leven, maar blijft de energierekening schrikbarend hoog? Met energie vergelijk is het mogelijk om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Op basis van jouw energieverbruik en specifieke wensen, zie je zo direct welke energieleverancier het voordeligst is. Hierdoor profiteer je altijd van de laagste prijzen en gaan je maandelijkse vaste lasten direct omlaag. Door energie te vergelijken kan je eenvoudig en snel meer geld besparen.

2.     Schaf energiezuinige apparaten aan

Tegenwoordig wordt ons leven steeds makkelijker gemaakt. Voor iedere klus is er wel een handig hulpmiddel te vinden. De tijd dat je met de hand moest wassen of enkel spelletjes kon doen in de avond is verleden tijd. De wasmachine, vaatwasser, wasdroger en televisie nemen een prominente plek binnen onze woning in. Voor de eenvoud en het woongenot natuurlijk ontzettend fijn. Voor de energierekening is het wat minder. Grote elektronische apparaten vragen natuurlijk om extra stroom.

Gelukkig staat de techniek niet stil en worden er steeds meer energiezuinige apparaten ontwikkeld. Als je snel energie wilt besparen, doe je er goed aan om apparaten tijdig te vervangen. Verouderde apparaten slurpen energie. Door ze te vervangen voor een apparaat met een groen energielabel, profiteer je direct van een lagere energierekening.

Energielabel

3.     Pas je gewoontes aan

Mensen zijn gewoontedieren. We doen graag alles iedere dag hetzelfde. Iedereen heeft zo zijn eigen routine in huis en op het werk. Misschien vind je het bijvoorbeeld altijd fijn om een lampje op de gang aan te laten, niet omdat het nodig is maar omdat de kinderen dit vroeger wilden. Misschien zet je de vaatwasser wel iedere dag in de ochtend aan, omdat je ’s avonds geen zin hebt om de vaat op te ruimen. Dit zijn gewoontes die iedereen wel kent, maar die eigenlijk onnodig zijn en ook nog eens energie vragen. Door dit soort simpele dingen aan te passen, kan je flink besparen op de energierekening. Maak bijvoorbeeld gebruik van de daluren om tegen een lagere prijs te wassen en zet verlichting uit zodra je een kamer verlaat. Het zijn vaak de kleine dingen die verschil maken.

4.     Bespreek met het gezin de nieuwe situatie

Als je snel energie wilt besparen is het belangrijk dat je niet de enige in huis bent die dit doet. Wanneer jij heel zuinig doet en je partner vervolgens een jacuzzi in eigen tuin installeert en de lampen continu laat branden, zal dit nog geen verschil uitmaken. Ga daarom met het hele gezin om de tafel zitten en bespreek de nieuwe situatie. Leg uit welke energiebesparende maatregelen jullie gaan nemen en hoe iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen. Zo weet je zeker dat het energieverbruik drastisch omlaag zal gaan!