De scholen zijn sinds kort weer geopend. Toch betekent dat niet dat het schoolleven voor kinderen precies zo is als anders. Een enkele coronabesmetting of een simpele snotneus kunnen al genoeg zijn om opnieuw thuis te komen te zitten. Hierdoor zal er altijd nog veel ziekteverzuim zijn en ook de taak voor thuisonderwijs bij de ouders niet ophouden. En hoewel de meeste ouders hier inmiddels wel aardig een draai in hebben gevonden, lopen veel kinderen toch een leerachterstand op. Met name in de hogere groepen van de bassischool en op het middelbaar onderwijs. Wat kun je doen om jouw kind hierbij te ondersteunen? Hoe zorg je ervoor dat het thuisonderwijs soepeler verloopt? In dit artikel geven we een aantal handige tips ter ondersteuning van jouw kind.

Regel bijles

Het klinkt misschien alsof je zelf gefaald hebt, maar niets is minder waar. Zeker wanneer je kind al wat ouder is, zal je merken dat het onderwijs enorm is veranderd. Bovendien is het voor jou alweer een hele tijd geleden. Hierdoor is het niet gek als je ze af en toe niet helemaal kunt helpen. Bijles ligt dan voor de hand. Gelukkig zijn er in deze coronatijd heel veel mensen opgestaan die tijdelijk bijles willen geven aan kinderen die een leerachterstand op dreigen te lopen.

Bijles

Bijles zorgt er niet alleen voor dat de stof op de juiste manier wordt uitgelegd, maar ook dat je kind meer wordt gestimuleerd om aan zijn of haar schoolwerk te zitten. Vreemde ogen dwingen. Bovendien heb je zelf ook niet altijd voldoende tijd om je kind continu te helpen of te stimuleren. Een uurtje bijles wiskunde van iemand die daar verstand van heeft is op zo’n moment precies wat je nodig hebt. Zo worden jouw taken uit handen genomen en weet je zeker dat je kind straks ook daadwerkelijk over de juiste tools beschikt.

Routine

Het grootste gevaar van thuisblijven is dat de routine verdwijnt. Dit zal je vast zelf ook wel gemerkt hebben tijdens het thuiswerken. Je ligt het liefst tot laat in de ochtend op bed en zodra je hier eindelijk uitrolt, is het eigenlijk alweer tijd voor de lunch en is er nóg niets gedaan. Dat geldt ook voor je kind. Zeker voor je puber. Erg goed voor de productiviteit is het echter niet. Ook niet voor de gezondheid trouwens, want voor een goede nachtrust en betere mentale- en lichamelijke gezondheid is een goede routine noodzakelijk. Daarom is het belangrijk om de routine er zoveel mogelijk in te houden. Sta daarom samen met je kind op iedere ochtend en zorg dat jullie op gelijke tijdstippen ontbijten, lunchen en eventueel pauzes nemen.

Maak duidelijke afspraken

Het is gewoon een vreemde tijd. Voor ons allemaal en zeker ook voor jouw kind. Daarom is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt, maar dat hier verder ook iets soepeler mee wordt omgegaan. Spreek bijvoorbeeld met je puber af om in de ochtenduren lekker aan zijn of haar bureau te gaan zitten om lessen in te halen en het nodige huiswerk te maken. Als hij hier nou snel aan werkt, dan kan hij in de middag of avond juist weer leuke dingen gaan doen. Door iets leuks in het vooruitzicht te stellen en niet al te streng op te treden, zorg je ervoor dat je kind beter gemotiveerd blijft.