Bijna iedereen slaapt wel eens een keer een nachtje slecht. Bijvoorbeeld omdat je ligt te piekeren of omdat je last hebt van lichamelijke ongemakken. Wanneer dit bij één nachtje blijft, dan zal dit geen probleem zijn. In echter steeds meer gevallen loopt de slechte nachtrust zó uit de hand, dat er bijna iedere nacht slecht wordt geslapen. Dit is funest voor zowel de fysieke- als de mentale gezondheid. Je lichaam en geest hebben rust nodig om zich te kunnen herstellen en goed te kunnen blijven functioneren. Indien dit niet lukt, zal dat enorme effecten hebben op het lichaam. Gelukkig zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen om je nachtrust te herstellen. Met behulp van de volgende 3 tips moet dat zeker lukken.
1. Maak gebruik van een verzwaringsdeken
Een verzwaringsdeken werkt voor jong en oud. Dit is een deken met extra gewicht. Dat klinkt misschien oncomfortabel, maar het zal je nog verbazen hoe verrassend lekker een dergelijke deken aanvoelt. Je voelt je meer geborgen en het zenuwstelsel zal door de verschillende punten ook beter kunnen ontspannen. Dit is voor iedereen geschikt, maar met name voor mensen met psychische klachten, depressies, angststoornissen, chronische slaapproblemen, ADHD of autisme.
Een verzwaringsdeken kopen kan in sommige situaties echt het verschil maken en is dan ook zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Er zijn zelfs psychologen en psychiaters die deze dekens aanbevelen bij zware slapeloosheid. Genoeg redenen dus om hiermee aan de slag te gaan.
2. Houd een vaste routine aan
Zeker nu in de coronatijd zien we dat mensen hun ritme een beetje zijn verloren. Ze hoeven niet meer dagelijks om een specifiek tijdstip op het werk te zijn en bepalen eigenlijk zelf wanneer de dag begint. Hoewel het heerlijk lijkt om iedere dag lekker uit te slapen, gaat de regelmaat van de dag zo wel een beetje verloren. Bovendien kan dit ook een slechtere nachtrust in de hand helpen. Daarom is het slim om zoveel mogelijk op vaste tijden op te staan. Zo vinden je hormonen hun vaste weg terug en weet je lichaam constant waar het aan toe is. Hierdoor zal je in een duidelijke routine kopen en ’s avonds ook vermoeider zijn en in de ochtend fit opstaan. Precies wat je nodig hebt dus voor een goede nachtrust.
3. Optimaliseer de slaapkamer
Het is tevens belangrijk om goed naar de slaapkamerinrichting te kijken. Beperk felle kleuren op de muren zoveel mogelijk. Zo voorkom je dat de hersenen continu geactiveerd worden en je niet goed in slaap kunt komen. Zorg er daarnaast voor dat het zo donker mogelijk op de slaapkamer is. Maak gebruik van verduisterende gordijnen, dim het licht zoveel mogelijk voor het slapengaan en zorg ervoor dat er geen streepje licht meer te zien is wanneer je je ogen sluit. Door in een donkere kamer te verblijven, maakt je lichaam razendsnel slaaphormonen aan. Hierdoor val je sneller in slaap. Zeker gedurende de zomermaanden is het daarom enorm belangrijk om je kamer goed te verduisteren.