Het ijs op de sloot is weer gesmolten, de sneeuw is weer weg en langzaam komen de eerste sneeuwvlokjes en krokussen weer tevoorschijn. Het is lente. Het voorjaar is voor veel mensen de favoriete tijd van het jaar: als alles weer tot leven komt. De schapen huppelen vrolijk door de wei met hun pasgeboren lammetjes en de vogels zingen luid hun lied en leggen eieren.

Lente begint eerder

Volgens wetenschappers van het KNMI begint de lente door de opwarming van de aarde elk jaar steeds eerder. Niet alleen bloemen en planten lopen eerder uit, maar ook onkruid groeit eerder. Het gras gaat eerder groeien en de heg moet eerder worden geknipt. Dat alles betekent dat je steeds vroeger in het jaar na moet gaan denken over wat je eigenlijk wil het komende jaar met je tuin. Hier hebben we de laatste trends en ideeën voor tuinieren deze lente op een rijtje gezet. 

Idee 1: Ecologie

Het is steeds belangrijker voor veel mensen om een tuin te hebben die duurzaam is. Alles in de tuin moet recyclebaar zijn en gemaakt zijn van producten die geen grote ecologische voetafdruk achterlaten. Een ander woord voor duurzaam of ecologie is ook wel natuurvriendelijk. Ook vinden eigenaren van een ecologische of duurzame tuin het belangrijk om zo min mogelijk elektriciteit of brandstof te gebruiken in het onderhoud. Zo worden klussen steeds vaker uitbesteed aan hoveniers met louter elektrische instrumenten: dat is beter voor het klimaat.

Idee 2: Terras

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van tuinieren is het neerzetten van tuinmeubels en het maken van terrassen. Steeds meer mensen willen de hele zomer lang, ook al zijn ze wellicht een paar weekjes weg, een vakantie in eigen tuin. Met de juiste tuinmeubels en een goede terrasverwarmer of vuurtafel is het leven buiten rondom het huis helemaal perfect. Je kunt van de koele april avonden tot ’s avonds begin oktober buiten zitten.

Idee 3: Weinig onderhoud

Het is voor steeds meer mensen zonder echt groene handen belangrijk dat een tuin weinig tijd vergt in het onderhoud. Niemand heeft echt tijd om een tuin zelf aan te leggen of bijvoorbeeld coniferen snoeien. Er zijn twee opties: een tuin aanleggen met weinig onderhoud, of de klussen uitbesteden. Het is natuurlijk erg saai om een onderhoudsvriendelijke tuin te hebben: dat bestaat vaak slechts uit een gazon en tegels. Een mooie tuin met variëteit aan bloemen is veel leuker en de klus uitbesteden is dus vaak de beste oplossing.

Idee 4: Eten uit de tuin

Een eigen moestuin is de droom van sommige stadsmensen en hoewel er weinig ruimte is, is er vaak toch wel een plekje te vinden voor een meter bij een meter-bak. Kleine frisse groentes kun je daar makkelijk in verbouwen: snoeptomaatjes, slaplantjes en kruiden zoals peterselie en dille. Het is ook nog eens veel lekkerder dan eten uit de winkel.

Conclusie

Mensen werken steeds vaker in huis en een goede tuin heeft veel voordelen: het reduceert stress, het geeft rust en is een mooie plek om te ontspannen. Ook kun je op een warme dag lekker werken, buiten op het terras, in de frisse lentelucht. Geniet van de lente met het beste tuinidee voor deze lente.