Je woont bij je bedrijf. Of je bedrijf bevindt zich op dezelfde plek als waar je woont. In ieder geval heb je een grote tuin, een behoorlijke tuin, een grote oprijlaan en een megagrote parkeerplaats. Op dat parkeerterrein blijft vaak veel regenwater staan en je wil er nu eens afdoende maatregelen voor treffen. Een paar straatkolken plaatsen die je ook wel gewoon in de parkeerterreinen verderop in het dorp ziet zitten. Afvoerputten dus. Maar dan wel de goede!

Waarom een straatkolk?

Je kent ze wel, die putten met gietijzeren roosters op parkeerterreinen. Onder die putdeksels zitten straatkolken, die het overtollige regenwater snel en efficiënt afvoeren naar het riool. Het water wordt eerst onmiddellijk naar een put geleid, waar voldoende ruimte is voor veel water. Van daaruit stroomt het regenwater uiteindelijk naar het openbare riool. Hevige stortbuien worden steeds vaker voorspeld en jij wil dus ook die straatkolken voor je parkeerterrein!

Wat is een straatkolk?

Een straatkolk kopen bij BUMA handel is eigenlijk een hele straatkolkset kopen. De set bestaat uit een PVC onderbak, wat de put is en een rooster van gietijzer. De put of de onderbak heeft een doorsnede van 315 mm en een uitgang, een spie-aansluiting van 125 mm met een stankslot. Het gietijzeren deksel heeft aan een zijde een scharnier zodat hij makkelijk te openen is. Een straatkolk op je parkeerterrein zorgt voor een snelle afvoer van regenwater bij felle stortbuien. En dat zonder dagen  overlast van grote plassen regenwater.  

Straatkolk of put

Een straatkolk kan tussen de bestrating worden geïnstalleerd en met een pvc buis worden aangesloten op het riool. Een trottoirkolk, tegelpadkolk of straatkolk die je zo makkelijk put noemt, is een slimme voorziening om hemelwater af te voeren naar het riool. De straatkolk sluit je aan op het vuilwaterriool. De meeste straatkolken, net zoals deze van BUMA handel, hebben een stankafsluiter om te voorkomen dat nare luchtjes vanuit het riool overlast geven. Bovendien heeft deze straatkolk een zandvang. Dat is een gedeelte waar zand, bladeren en straatvuil achterblijft om verstopping te voorkomen.

Straatkolk onderhoud

Om plassen regenwater op je parkeerterrein te voorkomen als je de straatkolken hebt geplaatst, moet je natuurlijk wel regelmatig onderhoud uitvoeren. Vooral in de herfst en winter met veel regen,  vallende bladeren en wind waardoor allerlei vuil precies jouw parkeerterrein opwaait. Regenwater voert bladeren en vuil mee naar de afvoerputten. Door de afvoerputten, de straatkolken en afvoerbuizen goed te onderhoud en regelmatig te ontstoppen, blijft het regenwater perfect zijn weg vinden naar het riool. En heb jij een schoon en droog parkeerterrein.