Wie een huis wilt kopen, beschikt tegenwoordig over heel veel verschillende mogelijkheden. Helaas is het aanbod in de huidige woningmarkt vandaag de dag niet al te groot. Dat betekent gelukkig niet dat er verder geen opties zijn. Naast bestaande bouw kun je namelijk ook kiezen uit verschillende nieuwbouwprojecten of misschien wel jouw eigen droomwoning laten bouwen door middel van een sleutel op deur nieuwbouwproject of een andere bouwformule. Hier is nog enorm veel meer over te vinden. Maar de belangrijkste vraag is: waar kies jij voor? Nieuwbouw, laten bouwen of bestaande woning? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.
Zelf laten bouwen
Steeds meer mensen verwezenlijken hun droom om ooit een eigen woning te laten bouwen. Eentje die écht aan alle wensen voldoet. Dat is geen keuze waar te licht over mag worden nagedacht. Het vraagt immers om een flinke investering om een eigen huis te laten bouwen. Niet alleen kosten voor de grond en de aannemer, maar ook als het gaat om het laten aanleggen van nutsvoorzieningen en het regelen van een vergunning. Hier komt veel meer bij kijken dan wanneer je een contract tekent voor een nieuwbouwproject of simpelweg een bestaande woning koopt.
Het grootste voordeel van zelf laten bouwen is dat je dus werkelijk alles in eigen hand houdt. Hierdoor stel je jouw ultieme droomwoning samen. Een nadeel zijn de onvoorziene kosten en het feit dat je over een hele goede vertrouwensband met het bouwbedrijf moet beschikken. Zorg er daarom altijd voor dat je met meerdere bouwbedrijven in gesprek gaat, kiest voor de bouwformule die bij jou past en er zeker van kunt zijn dat het team betrouwbaar is.
Nieuwbouw
Er worden tegenwoordig heel veel nieuwbouwprojecten gestart. Zeker nu het aanbod van bestaande woningen steeds kleiner wordt, is dit een keuze die veel sneller wordt gemaakt. Dit heeft dan ook verschillende voordelen.
Het grootste voordeel van een nieuwbouwwoning is dat het huis volledig nieuw is en volledig naar wens kan worden afgestemd. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een nieuwe badkamer, keuken, vloerverwarming, enzovoorts. Daarnaast heb je hier de komende jaren veel minder onderhoud aan dan aan een bestaande woning en wordt deze veel energiezuiniger gemaakt.
Een groot nadeel van een nieuwbouwwoning is dat er vaak lotingen zijn bij nieuwbouwprojecten. Zeker nu het aanbod beperkt is. Daarnaast kan de opleverdatum nog wel eens veranderen en zal je dus regelmatig langer met dubbele lasten blijven zitten. Dit moet financieel uiteraard wel mogelijk zijn.
Bestaande bouw
Dan is er ook nog altijd de keuze voor bestaande bouw. Helaas is deze keuze niet voor iedereen meer even toegankelijk. Zeker nu het aanbod een stuk beperkter is geworden. Voor wie dit nog wel mogelijk is, heeft het veel voordelen.
Het grootste voordeel van bestaande bouw is dat je meestal zeer snel kunt verhuizen en dus niet onnodig met dubbele lasten blijft zitten. Daarnaast heb je doorgaans minder spaargeld nodig, mits het geen echte kluswoning is.
Toch heeft het ook nadelen. Zeker nu het aanbod beperkt is en je daardoor soms maar moet kiezen voor woningen die iets minder in de smaak vallen. Dat betekent dat er misschien meer geklust moet worden en dat er (veel) achterstallig onderhoud is. Daarnaast beschikken oudere woningen doorgaans nog over een lager energielabel, waardoor er nog veel moet worden gedaan om deze te verduurzamen.
Conclusie
Uiteindelijk is er geen ‘perfecte’ keuze. Wat de beste keuze is, is geheel afhankelijk van jouw eigen wensen. Zet daarom jouw wensen op een rijtje en maak gebruik van de bovenstaande voor- en nadeel van nieuwbouw, bestaande bouw of zelf laten bouwen en maak op basis van die informatie een beslissing.