Aan deze eisen moet een nieuwbouwwoning in 2022 voldoen 

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning sta je er misschien niet altijd bij stil. Toch moeten al deze bouwwerken eerst aan een aantal strenge eisen voldoen voordat ze überhaupt verkocht mogen worden. Deze eisen liggen allemaal vastgelegd in het Bouwbesluit. Deze worden regelmatig aangepast. Noodzakelijk om de bouw van nieuwbouwwoningen niet alleen veiliger te maken, maar ook bijvoorbeeld beter voor het milieu. De laatste grootste wijziging was in 2012 en deze is kort geleden in het afgelopen jaar opnieuw aangescherpt. Met name de regels met betrekking tot energie- en milieueisen zijn dit jaar vele malen scherper geworden. Niet geheel onverwachts. De overheid hecht immers steeds meer waarde aan het milieu. 

Ben jij benieuwd waar de bouwwerken in Nederland in 2022 wettelijk aan moeten voldoen? Omdat je zelf een nieuwbouwwoning wilt kopen of simpelweg nieuwsgierig bent in hoeverre jouw huidige woning hier al aan voldoet? Hier lees je welke eisen in 2022 gelden. 

Iedere woning moet BENG zijn 

Eén van de belangrijkste veranderingen – die eigenlijk al vanaf 2021 gelden – is dat alle bouwwerken in Nederland nu BENG moeten zijn. Dit vraagt om een uitleg. 

BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. De BENG berekening is een verbetering op zijn voorganger, de EPC berekening. Het doel is dat er een betere overlapping gaat zijn tussen de theorie en de praktijk en dat alle woningen die op dit moment worden gebouwd aan de strenge energie-eisen van de overheid voldoen. 

Hoe energiezuinig een woning is, werd voorheen uitgedrukt in EPC. Met dit cijfer werd gekeken hoeveel energie er nodig was om het huis te verwarmen en te koelen. Doordat er bij nieuwbouwprojecten steeds meer aandacht werd geschonken aan een betere isolatie en ventilatie, zagen we al snel dat de EPC waarde een stuk lager werd dan voorheen. Vanaf 1 januari 2015 werd ook nog eens de eis gelegd dat iedere woning een EPC van 0,4 of lager moest hebben. Vanaf 2021 geldt dat alle nieuwbouw in Nederland BENG moet zijn. 

Deze factoren spelen een belangrijke rol 

Om bijna energie neutraal te kunnen bouwen is het belangrijk dat het gebouw aan verschillende eisen voldoet. Zo moet er gedacht worden aan isolatie en zal er luchtdicht gebouwd moeten worden. Tegelijkertijd hoort dit niet te betekenen dat er onvoldoende geventileerd kan worden. Ook daar moet dus al tijdens het bouwen een oplossing voor gezocht worden. Wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, zal er dus ook minder energie nodig zijn om te verwarmen of koel te houden. Ook wordt er tijdens de bouw tegenwoordig al veelal rekening gehouden met het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. 

Aan deze eisen moet een nieuwbouwwoning in 2022 voldoen

Milieuvriendelijk bouwen 

Naast de vraag of er sprake is van een Bijna Energie Neutraal Gebouw, eist het bouwbesluit ook dat er milieuvriendelijk gebouwd wordt. Dat betekent dat er minder afval geproduceerd mag worden, de milieuvriendelijkheid van de materialen wordt getoetst en dat er ook gekeken wordt naar hoe deze materialen worden vervoerd. Slim omgaan met grondstoffen is nog nooit zo belangrijk geweest.