De WA verzekering is verplicht voor iedereen die een auto of een ander motorrijtuig in zijn bezit heeft. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Dit betekent echter niet dat dit de enige keuze is als je een autoverzekering wilt afsluiten. Je kunt kiezen tussen WA, WA+ en een allrisk verzekering. Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten en alle eventuele uitbreidingen zijn naar eigen wens. In dit artikel vertellen we je wat een WA verzekering precies inhoudt, wat je hiervan kunt verwachten en wanneer alleen WA voldoende is.

Wettelijk verplicht

De WA verzekering is wettelijk verplicht als je in het bezit bent van een motorrijtuig. Vaak spreken we enkel over autobezitters, maar ook als je in het bezit bent van een scooter, brommer of motor ben je verplicht om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bij een WA verzekering verzeker je de schade die jij bij anderen aanricht met jouw motorrijtuig. Doordat dit risico heel hoog ligt, is de overheid van mening dat iedereen hiervoor verzekerd moet zijn. Zo voorkom je nare financiële verrassingen. Bij schade aan de eigen auto, diefstal, vandalisme of storm- en brandschade ben je niet verzekerd. Deze verzekering geldt enkel voor de schade die je bij anderen berokkent. De schade van je eigen auto wordt niet vergoed.

auto schade veroorzaken

WA verzekering afsluiten

Een WA autoverzekering afsluiten is verplicht, maar dit betekent niet dat je ook verplicht bij een specifieke aanbieder moet zijn. Nederland kent talloze verzekeraars, allemaal met hun eigen voorwaarden en premies. Het kan dan ook geen kwaad om vergelijkend onderzoek te doen. Wees niet bang: dit betekent echt niet dat je iedere verzekeraar moet bellen en alle kleine lettertjes moet nalezen. Tegenwoordig bestaan er handige vergelijkingstools online, die het voor de consument heel gemakkelijk maken om de voordeligste verzekeraar uit te kiezen. Bij deze vergelijkingstools is het tegelijkertijd mogelijk om direct een verzekering af te sluiten. Dat is natuurlijk wel zo makkelijk!

Wanneer kies je voor een WA verzekering?

Natuurlijk is het afsluiten van een verzekering niet je grootste hobby. Liever hou je je bezig met het opfleuren van de slaapkamer, inkopen doen en leuke activiteiten ondernemen met vrienden. Dat snappen we heel goed, toch is het wel nodig om goed over je autoverzekering na te denken. We weten inmiddels dat het verplicht is om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Maar wanneer kies je voor deze verzekering?

Het wordt aangeraden om je auto enkel WA te laten verzekeren als deze ouder dan 8 jaar is. De dagwaarde is dan zo laag dat dit niet meer in verhouding staat tot de premie die je bij uitgebreide autoverzekeringen betaald. Bij auto’s jonger dan 3 jaar is een allrisk verzekering aan te raden. Bij een auto ouder dan 5 en jonger dan 8 jaar, raden wij een WA+ verzekering aan. Je wilt immers niet oververzekerd zijn, dat is uiteraard zonde van het geld. Zo bespaar je een hoop kosten en die kan je weer gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe auto.