Decennia lang was het altijd leilinde die gebruikt werd als leibomen. Tegenwoordig is dit heel anders, er zijn namelijk ook vele andere soorten leibomen. Zo heb je bladverliezende, half – blad houdende, groenblijvende soorten.

Een leiboom bestaat uit een houten constructie, met draden of bamboestokken. Meestal is de tussen afstand tussen de palen 3 meter. Tussen de etages meestal 30 cm. Over het algemeen zit dit al bij de boom e hoef je dit niet zelf te maken. De leibomen worden vast aan de palen gemaakt.

Met een leiboom kun je een haag boven een haag maken om zo nog meer privacy in je tuin te creëren, of alleen een haag op stam te maken. Doordat hij weinig ruimte inneemt is het een ideale oplossing. Daarnaast is hij ook prima geschikt als zonnescherm of windscherm.

Onderhoud en snoeien

Voor een prachtige leiboom is onderhoud en snoei heel belangrijk. Vooral in het eerste groeiseizoen. Om het rek mooi dicht te krijgen is het belangrijk dat je de nieuwe twijgen weer vastbind en overbodige takken weg te snoeien. Het beste is om de leibomen twee keer per jaar te snoeien. Zo behoud je een strakke leiboom en groeit hij ook dichter. Het snoeien is ontzettend belangrijk, als je dit niet doet zal de boom zijn natuurlijke vorm weer aannemen. Hij zal dus weer recht omhoog gaan groeien.

Meest verkochte, de linde

De meeste bekende, meest verkochte en ook nog authentieke leiboom is nog steeds de linde. Het is een bladverliezende leiboom. De takken van de linde worden horizontaal op een rek werk vastgemaakt. Opgaande takken worden direct afgesnoeid. Het rek werk kan bestaan uit bamboe stokken maar kunnen ook draden zijn die gespannen zijn. Er zijn verschillende stamhoogtes te verkrijgen.linde
Leibomen kunnen het hele jaar door geplant worden. De beste periode om te planten is tussen Oktober en Juni. Tussen Juni en Oktober worden ze in pot geleverd en zijn ze iets duurder. Planten in de zomer kan, maar de boom heeft dan extra nazorg nodig. Vooral als het droog, warm en zonnig is. Leibomen hebben namelijk de eerste maanden voldoende water nodig. Doordat het in de herfst en winter vaker regent maakt dit de opstart van de leibomen een stuk makkelijker.

Houd bij het planten rekening met de standplaats en bodemsoort. Niet alles kan en wil overal goed groeien.