Doorgaans zitten de lezers van ons blog midden in een verbouwing, of staan ze op het punt om hun hele interieur om te gooien. Wellicht is het onderwerp ‘haarden’ dan ook voorbijgekomen in jullie overleg (of discussies). Is een haard mooi en sfeervol? Jazeker. Maar is een haard ook duur en kost het veel gedoe? Absoluut. Tenminste, dat denken veel mensen, maar dat blijkt reuze mee te vallen. We doken in de wereld van sfeerhaarden en ontdekte dat een elektrische haard een hoop voordelen biedt. Lees verder en ontdek of een elektrische haard ook uitkomst biedt voor jouw interieur.

Wat is een elektrische haard precies?

Iedereen kent wel de traditionele open haard. Hier gooi je blokken hout in die je aansteekt met een lucifer en een prop kranten. Om zuurstof aan te voeren en de rook af te voeren is een grote schoorsteen noodzakelijk. Gezellig in je vakantiewoning, maar niet ideaal in je nieuwbouwhuis. Elektrische haarden bieden uitkomst. Deze haarden werken op elektriciteit, zoals de naam al deed verklappen. Het is dus letterlijk een kwestie van de stekker in het stopcontact steken en genieten.

Soorten elektrische haarden

De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Populair zijn de elektrische inzethaarden, zoals ook te zien is op de foto bovenaan dit artikel. Een dergelijke haard bouw je in en werk je netjes weg in de muur. Dit staat natuurlijk ontzettend strak, maar je moet er wel plek voor hebben. Een alternatief is een vrijstaande haard, die je los in de kamer zet. Sommige modellen kun je letterlijk beschouwen als een kamerplant of bijzettafeltje, maar dan is het een haard! Hier kun je zelfs de kleinste kamertjes gezellig mee maken. Er zijn ook elektrische designhaarden te vinden die je ophangt aan het plafond. Hierdoor passen ze vrijwel op elke plek in de kamer. Doorgaans zien deze modellen er ontzettend luxe uit en maken van je woonkamer een James Bond set.

Een sfeerhaard die bij je past

Er zit een hoop verschil in de opties, het realisme, en dus ook in de prijs. Er zijn goedkope modellen op de markt die een eenvoudig vuurbeeld geven doormiddel van wat ledverlichting. Daarentegen zijn er ook haarden die dankzij waterdamp techniek een zeer realistisch vuurbeeld geven. De waterdamp in combinatie met verlichting lijkt net op echt vuur en heeft dezelfde onvoorspelbaarheid qua vlammen. Tot slot kun je kiezen voor een haard mét of juist zónder warmte. Op een koude winteravond kan het fijn zijn als de elektrische haard ook verwarmt. Hier dien je dan wel rekening mee te houden met het eventuele inbouwen. Gaat het je puur om de sfeervolle looks? Kies dan voor een haard waar geen warmte vanaf komt.

De kans is groot dat je na het lezen van de mogelijkheden die haard al ziet staan je woonkamer. Excuses daarvoor! Toch denken we dat je er geen spijt van zult krijgen. Juist dankzij alle mogelijkheden is een haard voor iedereen toegankelijk. Of je nou een student bent op kamers of net je Vila aan het inrichten bent. Met een elektrische haard is sfeer en gezelligheid binnen handbereik!