De wilde wingerd staat alom bekend als een klimplant die, als je hem niet snoeit, makkelijk twintig meter groot kan worden. Een hele lange jongen dus, onder de planten. Daarnaast is het zo dat de wilde wingerd het in zich heeft om hele muren en schuttingen te bedekken met zijn, zoals de naam al zegt, wilde manier van beklimmen. Deze eigenschap brengt een aantal aanzienlijke voordelen met zich mee. Want het feit dat de wilde wingerd zo graag klimt en bedekt zorgt ervoor dat in de zomer je muur of schutting goed geïsoleerd is tegen de warmte. De plant zorgt er dus voor dat je het niet te heet krijgt en dat de bebouwing zelf ook beschermd is tegen de warme stralen van de hete zomerzon. Als de zomer voorbij is en de herfst begint, dan treedt er een verandering op bij de wilde wingerd, zoals bij de meeste planten in Nederland het geval is. De kleuren van de klimplant transformeren dan van groen naar oranje of rood. Typische herfstkleuren dus! De plant heeft dus niet alleen hele functionele eigenschappen, maar is ook nog eens prettig in het aangezicht. 

De wilde wingerd als typische klimplant  

Met een naam als de wilde wingerd verwacht je dat deze plant niets te gek is als het gaat om klimmen. En dat is eigenlijk ook zo. De wilde wingerd trotseert elk soort obstakel: het maakt eigenlijk niet uit van wat soort materiaal je schutting of muur gemaakt is, de wilde wingerd zal hem beklimmen, en wel met succes. Er doen zich helaas wat spookverhalen te ronde wat betreft het karakter van de wilde wingerd. Mensen zeggen wel eens dat de plant hun muur of schutting of de reeds bestaande beplanting daarop aan zou tasten, juist vanwege zijn klimmende en vermeend agressieve karakter. Hiervan klopt gelukkig niets: de wilde wingerd laat je spullen en je andere planten gewoon heel. Waar je wel op moet letten is het feit dat de wortels van de wilde wingerd zeer moeilijk te verwijderen zijn van glas of hout. Maar afgezien daarvan vormt de klimplant geen gevaar of last. De wilde wingerd begint te bloeien aan het einde van het voorjaar en stelt zoals gezegd niet veel eisen. Dat maakt het een vrij makkelijke plant. 

Uiterlijk en eigenschappen van de wilde wingerd 

Als je een wilde wingerd aanschaft, dan wil je natuurlijk het maximale eruit helen. Hoe doe je dat? Om te beginnen moet je er rekening mee houden dat je niet te veel wilde wingerds in één keer aanschaft. De klimplant komt namelijk het best tot zijn recht op het moment dat er slechts één van aanwezig is bij een betreffende muur of schutting. Binnen slechts enkele jaren kan de wilde wingerd namelijk uitgroeien tot een plant die heel het oppervlak van je muur of schutting heeft bedekt! Zoals ook al gezegd is de wilde wingerd geen veeleisende of moeilijke plant. Let er wel op dat je hem niet tegen een muur of schutting op het noorden plaatst, want dat vindt de wilde wingerd niet fijn. Als de winter eenmaal is aangebroken, dan verliest de wilde wingerd, zoals zo veel planten, al haar bladeren. Hoewel de klimplant dus een hoogwaardige sierplant is in bijna alle jaargetijden, is dat in de winter helaas niet het geval. De meest spectaculaire kleuren neemt de wilde wingerd in de herfst aan. 

Hoe onderhoud je een wilde wingerd? 

Als je eenmaal een stoere en kleurrijke klimmer als de wilde wingerd hebt aangeschaft, dan is het natuurlijk belangrijk om hem goed te onderhouden. Hoe doe je dat precies? Laten we beginnen met de standplaats, die moet zoals gezegd niet tegen een muur of schutting op het noorden zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de grond vrijgemaakt is van puin en andere grote brokstukken die de groei van de wilde wingerd kunnen belemmeren. Ook moet je letten op het snoeien van deze klimmer. Dat is namelijk in principe in zijn geheel niet nodig, excessen uiteraard daargelaten. Dat wil zeggen: op het moment dat de wilde wingerd glas of hout dreigt te gaan bedekken is het tijd om je snoeischaar erbij te pakken. De wilde wingerd kan gelukkig wel tegen een stootje en af en toe de langste stukjes eraf knippen kan dus helemaal geen kwaad. Kortom: de wilde wingerd heeft geen vergaande of moeilijke eisen. De plant kan goed tegen kou en kan in principe op elke bodemsoort groeien. Verder heeft de wilde wingerd niet veel water nodig en kan goed tegen de zon. Als je deze plant dus afmeet aan hoe mooi hij is en hoe veel werk je erin moet stoppen, is dit de ideale klimmer!