Kunstgras in de tuin; sommige mensen vinden het geweldig en andere mensen moeten er niet aan denken. In dit artikel staan de voor- en nadelen van kunstgras voor jou op een rijtje. 

De voordelen van kunstgras in je tuin

Laten we eens beginnen met het grootste voordeel van kunstgras in de tuin: het is onderhoudsvriendelijk. Kunstgras hoef je namelijk niet te maaien, te bemesten of te verticuteren. Dit scheelt je dus veel werk (en gereedschap). Het enige wat je hoeft te doen is het aan te leggen, en wellicht af en toe eens borstelen met een bezem. Het grastapijt blijft altijd mooi, ook wanneer het een lange tijd droog of juist erg nat is. Dit scheelt dus ook weer in waterkosten in droge periodes. 

Een ander groot voordeel is dat je geen last hebt van hooikoorts of allergieën met kunstgras. De grasmat bevat immers geen pollen, het is dus ideaal voor mensen die veel last hebben van hooikoorts of allergieën. 

Het laatste voordeel is dat je kunstgras op (bijna) alle soorten grond kunt leggen, in tegenstelling tot echt gras. Ook op kleigrond heb je dus zonder veel moeite een mooi “gazon”, vooral omdat sommige soorten kunstgras tegenwoordig niet eens van echt gras te onderscheiden zijn. 

De nadelen van kunstgras in je tuin

Een van de grootste nadelen van kunstgras in de tuin is dat het vaak een stuk duurder in aanschaf en aanleg is dan een gewoon gazon van echt gras. Graszaad of graszoden zijn namelijk een stuk goedkoper. Het verschil in prijs zit hem erin dat kunstgras het milieu meer belast dan echt gras. 

Een ander nadeel van kunstgras is dat je in de schaduw af en toe nog steeds last kunt hebben van algen en mos. Ook onkruid kan door de grasma heen groeien waardoor je dus met kunstgras het probleem van onkruid en mosvorming niet echt op kunt lossen. 

Het laatste nadeel van kunstgras in je tuin is dat er grote verschillen zitten tussen de soorten en kwaliteit. Sommige soorten kunstgras kun je namelijk platlopen of vallen niet lekker aan je voeten en andere soorten kunstgras zijn juist niet van echt gras te onderscheiden. De beste manier om uit te vinden of een soort kunstgras echt goed is is door de ervaringen en tips van andere mensen te lezen, dit kun je bijvoorbeeld doen op Ervaringensite.be. 

Kunstgras aanleggen

Nu je de voor- en nadelen van kunstgras in je tuin hebt gelezen is het tijd om de keuze te maken of je dit echt wil of niet. Als je er voor wilt gaan is het vrij gemakkelijk om kunstgras aan te leggen. Wanneer je namelijk precies een rol op maat koopt en je deze alleen maar hoeft uit te rollen kan je dit natuurlijk gemakkelijk zelf. Maar bij het op maat snijden en knippen kan het lastiger worden, dit kan je wellicht beter laten doen. Ook is het aan te raden om de kunstgrasmat te verankeren met grondpennen en altijd te zorgen voor een mooi geëgaliseerde ondergrond.