We kunnen vaststellen dat heel wat mensen er vandaag de dag voor kiezen om over te gaan tot het kopen van een zwembad. Hierbij mag een zwembadpomp niet ontbreken, dit is het kloppende hart van het zwembad.

De pomp is in de praktijk verantwoordelijk voor de circulatie van het water. Dit zorgt ervoor dat ze de verantwoordelijke bron is voor waterbehandeling evenals het filtreren en verwarmen van het zwembadwater. De zwembadpomp draait op stoom en maakt een beetje herrie door de luchtkoeling. Om dit te kunnen beperken zijn er verschillende oplossingen op de markt terug te vinden. Ben jij dus ook van plan om een zwembad te (laten) plaatsen in je tuin? Dan zal je altijd ook rekening moeten houden met de plaatsing van een zwembadpomp. Alles wat je moet weten over het installeren van een dergelijke pomp laten we je graag ontdekken door middel van de onderstaande informatie.

Controleer alle benodigdheden voor het installeren van je zwembadpomp

Het eerste wat je in de praktijk zal willen (en moeten) doen is het controleren van alle benodigdheden die zijn vereist voor het installeren van je zwembadpomp. Om welke onderdelen het hierbij precies gaat kan afhankelijk zijn van de pomp in kwestie. Enkele zaken waar je in de praktijk rekening mee zou kunnen houden zijn onder meer de volgende:

 • De zwembadpomp op zich;
 • Eventuele hulpstukken wanneer de aansluitingen van pomp en zwembad niet matchen;

In veel gevallen zal je kunnen vaststellen dat de aansluiting van je zwembad en deze van de aangekochte zwembadpomp gewoon overeen zullen komen. Is dat niet het geval? Dan dien je verschillende hulpstukken te kopen die dit probleem kunnen oplossen. Denk hierbij aan:

 • Adapters;
 • Koppelstukken;
 • Een uitlaat;
 • Een zeefje;

Zoals aangegeven is dit niet altijd een vereiste. In de praktijk is het zo dat mensen eerst de aansluiting van hun zwembad grondig controleren voordat je tot aankoop van een bepaalde zwembadpomp over gaat. Dat zorgt ervoor dat de aansluitingen vaak overeenkomen.

Hoe moet je een zwembadpomp dan precies installeren?

De exacte manier waarop je een zwembadpomp moet installeren kan in de praktijk afhankelijk zijn van de pomp in kwestie waar gebruik van wordt gemaakt. Je dient er dus rekening mee te houden dat bepaalde stappen zoals hieronder aangegeven enigszins kunnen verschillen. Toch kan je aan de hand van dit stappenplan doorgaans vrij goed bepalen hoe de installatie moet gebeuren.

 1. Plaats de pomp op ongeveer anderhalve meter van het zwembad met de aansluiting richting het zwembad;
 2. De in-uitlaat zeefjes dienen aan de binnenkant van het zwembad te worden geplaatst;
 3. Monteer de slangen middels een zogenaamde slangklem aan de buitenkant van het zwembad (dit gebeurt op het in-uitlaat gedeelte);
 4. Zorg ervoor dat de klemmen goed vastzitten zodat je lekkende slangen kan voorkomen;
 5. Draai het deksel van de pomp open en plaats de filter en draai ze terug goed dicht;
 6. Vul het zwembad vervolgens tot ongeveer vijf centimeter onder de rand;
 7. Controleer of het ventiel (aan de bovenkant) open staat wanneer het water richting de pomp stroomt;
 8. Draai het ventiel dicht van zodra je merkt dat er water uit het ventiel komt;
 9. Laat de pomp maar draaien en haar werk doen;

Indien het bovenstaande stappenplan is doorlopen heb je de zwembadpomp geïnstalleerd. We wensen je dan ook vooral heel veel zwemplezier toe!