Het is niet altijd even makkelijk om grote ruimtes, zoals een sportzaal of klaslokaal, op een efficiënte manier te verlichten. Je wilt in de gehele ruimte namelijk voldoende licht hebben om geconcentreerd te kunnen werken. Vaak moeten er dan al meerdere lampen in diezelfde ruimte worden opgehangen om dit voor elkaar te krijgen. In veel sporthallen zien we bijvoorbeeld nog steeds meerdere traditionele TL buizen hangen. TL buizen die, in tegenstelling tot de jongste telg: de LED TL buis, behoorlijk wat energie vreten en totaal niet efficiënt zijn. Met deze laatstgenoemde kun je grote ruimtes echter wél op een efficiënte manier verlichten. Je leest er meer over in deze blog.

LED lampen hebben de hoogte energie-efficiëntie

Ben je op zoek naar lampen met de hoogste energie-efficiëntie? Dan bieden LED lampen de oplossing. Veel mensen die nog traditionele gloei- en halogeenlampen in hun woning of bedrijfspand hebben hangen, ervaren dat deze lampen vooral warm worden. Er is momenteel helaas geen één soort lamp die geen warmte produceert. Ook LED lampen stralen warmte af. Maar in vergelijking met gloei- en halogeenlampen is dit minimaal. LED lampen weten van alle soorten lampen het grootste gedeelte van de energie om te zetten in licht, maar liefst 90 procent. Slechts tien procent van de energie komt alsnog vrij in de vorm van warmte. Bij gloei- en halogeenlampen liggen de percentages licht en warmte precies omgekeerd. Om dezelfde hoeveelheid licht als dat van een LED lamp te krijgen, moet er veel meer energie worden verbruikt.

Vooral LED TL buizen zijn ideaal

Grote ruimtes kun je het beste verlichten met TL buizen. En dan natuurlijk wel de LED variant hierop. Net zoals bij andere soorten LED verlichting het geval is, heb je ook bij LED TL buizen de keuze uit verschillende wit licht kleurtemperaturen. Van helder en koud wit licht tot warm wit licht. Deze laatstgenoemde zorgt voor een wat meer huiselijke sfeer en is daarom perfect voor wachtkamers. Moet je goed kunnen zien waarmee je bezig bent? Kies dan voor koud wit licht. Bijvoorbeeld in een garage of schuur. Helder licht staat er tot slot om bekend het concentratievermogen te verbeteren. Zeer geschikt dus voor in klaslokalen. LED TL buizen en andere soorten LED verlichting zijn onder meer te koop op ledlichtstunter.nl.