Het kan wel eens voorkomen dat je moet constateren dat er schimmelvorming in jouw woning heeft plaatsgevonden. Je wilt dan natuurlijk dat dit zo snel mogelijk uit de woning verdwijnt. Schimmel is namelijk niet alleen vies, maar ook de vraag of schimmel in huis gevaarlijk is kan volmondig met ja beantwoord worden. Er zijn diverse manieren om de schimmel uit jouw woning te laten verdwijnen, maar de beste manier blijft altijd voorkomen. Wanneer jij weet te voorkomen dat de schimmel in jouw woning kan nestelen hoef je je nooit zorgen te maken over de verwijdering ervan. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen geven we je in deze blog enkele tips die je kunnen helpen bij het schimmelvrij houden van jouw woning!

Ventilatie

Schimmels groeien minder goed in een ruimte waarin de lucht geventileerd wordt. Het hebben van een goed ventilatiesysteem in de woning is dus essentieel als het gaat om schimmelbestrijding. Wanneer je merkt dat er schimmel ontstaat kun je over het algemeen ook direct constateren dat de ventilatie niet goed genoeg is in de ruimte waar de schimmel is ontstaan. Om te voorkomen dat de schimmel opnieuw kans krijgt om te groeien in de desbetreffende ruimte is het zaak om de ventilatie goed onder handen te nemen. Wanneer de ventilatie weer op orde is, is de kans op nieuwe schimmels een stuk kleiner dan voorheen.

Luchtvochtigheid reduceren

Over het algemeen geldt rondom schimmelvorming een stelregel: Als de luchtvochtigheid boven de 60% stijgt krijgen schimmels de kans om zichzelf te ontwikkelen. Het is daarom ook zaak om te luchtvochtigheid onder dit percentage te houden. Je kunt dit in de gaten houden middels het plaatsen van een luchtvochtigheidsmeter. Wanneer je merkt dat de luchtvochtigheid richting de 60% kruipt kun je bijvoorbeeld vochtvreters in de desbetreffende ruimte plaatsen. Ook kun je een luchtontvochtiger in de ruimte plaatsen. Dit apparaat neemt een stukje vocht uit de ruimte weg waar deze in geplaatst wordt. Een andere creatieve en leuke manier om de luchtvochtigheid te laten dalen is middels vochtopnemende planten. Je moet geen wonderen van deze planten verwachten, maar ze kunnen zeker wel bijdragen!