Ben jij iemand die vaak zelf met een gereedschapskist is te vinden? En vind je het heerlijk om gewoon te klussen in eigen huis? Dan heb je veel geluk. Klussen in eigen huis is immers niet alleen heel leuk, maar bespaart je ook nog eens een heleboel geld. Bijvoorbeeld bij het vervangen van ramen. Ramen zijn namelijk al duur genoeg en dan is het wel zo fijn als je enigszins op de kosten kunt besparen door deze klus (gedeeltelijk) zelf uit te voeren. En wat mag er niet vergeten worden wanneer je nieuwe ramen plaatst? De afwerking natuurlijk! En dan met name het aanbrengen van beglazingskit.

Bij de afwerking van ruiten is het van belang dat deze allereerst natuurlijk goed op hun plek blijven zitten. Hier komt beglazingskit bij te pas. Deze gebruik je om een goede en stevige kitrand te maken. Dat geldt zowel voor buiten als binnen. Deze kitrand is nodig om het raam goed op zijn plek te laten zitten én om schilderwerk op de juiste manier aan te brengen. Voordat je de kozijnen gaat schilderen is het dan ook eerst belangrijk om een goede kitrand te vormen. Maar hoe gebruik je beglazingskit precies? Waar let je op? Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje.

De juiste hechting

Wanneer je gebruik maakt van beglazingskit is het allereerst belangrijk dat deze zich goed hecht. De kit moet dus niet alleen bestemd zijn om glas af te kitten, maar moet zich ook eenvoudig kunnen hechten aan het hout. Let daarnaast ook op speciale eigenschappen die met name buitenshuis van belang zijn. Is de kit bijvoorbeeld bestand tegen UV-straling? Er zijn kitsoorten die hier niet tegen kunnen en daardoor sneller los zullen laten. En dat is natuurlijk zonde van je harde werk. Door de juiste hechting te kiezen weet je zeker dat de beglazingskit lang mee zal gaan en het raam altijd netjes tegen het kozijn aansluit. Thuis klussen wordt zo een klein feestje. En met het juiste glas levert dat ook weer een energiebesparing voor de woning op. Win-win!

Verschillende prijsklassen

Bij het kiezen van de juiste beglazingskit is natuurlijk ook de prijs van groot belang. Het lijkt logisch om op de kit te besparen wanneer je al een enorme investering hebt moeten doen voor het plaatsen van nieuwe raampartijen, maar dit is zeker niet het geval. Net als bij ramen kopen zegt de prijs namelijk veel over de kwaliteit van het product. Goedkopere oplossingen gaan doorgaans veel minder lang mee. Dit kan een goede keuze zijn wanneer je slechts nog tijdelijk in het huis verblijft omdat er een verhuizing op de planning staat, maar zal geen lange termijn oplossing bieden. Bespaar dan ook niet op goede beglazingskit, zodat je zeker weet dat een mooi eindresultaat verzekerd is.beglazingskit

Hoe gebruik je beglazingskit?

Het aanbrengen van beglazingskit is gelukkig allesbehalve lastig. Vrijwel iedereen kan dit zelf doen. Zelfs wanneer je over twee linkerhanden beschikt.

Je begint door het dopje van de kitkoker af te snijden. Dit doe je in een hoek van circa 45 graden. Vervolgens plaats je de koker op de kitspuit die je gaat gebruiken. Blijf het handvat indrukken totdat de kit bijna uit de koker komt, volgens kan je de spuit tegen de hoek van het kozijn plaatsen en beginnen met spuiten. Beweeg de kitspuit van hoek naar hoek en zorg ervoor dat de kitlaag dik genoeg wordt aangebracht en ieder plekje is opgevuld. De afwerking van de kitlaag is per beglazingskit verschillend. De ene moet nat worden afgewerkt en bij de ander mag dit niet. Lees daarom eerst zorgvuldig de handleiding van de kit, zodat je zeker weet dat het resultaat naar wens zal zijn.