Klussen kan de nodige stress opleveren. Of je nu gaat klussen omdat je je huidige woning gaat verbouwen, of omdat je binnenkort gaat verhuizen en het huis nog een bouwval is; een ongelukje zit in een klein hoekje. Zorg er als doe-het-zelver altijd voor dat je op alles goed voorbereid bent. Met onze handige en veilige klustips kun jij veilig je handen uit de mouwen steken om de klus te klaren.

Klussen in de donkere avonduren?

Trek jij ‘s avonds na je werk nog je klus outfit aan om wat meters te maken? En is het buiten al wat donkerder aan het worden? Dan is het natuurlijk onwijs belangrijk dat je goed zicht hebt tijdens het klussen. Daarom mag een breedstraler tijdens het klussen echt niet ontbreken. Het geeft je niet alleen veel beter zicht, waardoor je goed kunt zien wat je nou eigenlijk aan het doen bent, maar je maakt daarmee de kans op een ongeluk een stuk kleiner. Ga je ‘s avonds nog een muur verven? Ook dan heeft goede verlichting een hoop voordelen, omdat je de volgende dag bij daglicht niet voor verrassingen komt te staan.

Klussen op hoogte?

De meeste klussers die in het ziekenhuis belanden zijn van een ladder afgevallen. Werken op een ladder is op zichzelf al best een risico als je hier geen ervaring mee hebt. Ga je op hoogte klussen? Moet je bijvoorbeeld de lampen aan het plafond bevestigen? Zorg er dan voor dat de ladder volledig uitgeklapt is en probeer de bovenste trede niet te gebruiken. Ga jezelf ook niet in gekke houdingen manifesteren, maar houdt beide voeten op de lader, zodat je stevig en stabiel op de ladder staat. De kans dat je er dan nog van af valt is een stuk kleiner. Wist je trouwens dat een ladder in de professionele bouw niet eens gebruikt mag worden? Daar zijn steigers namelijk een vereiste.

Snijgereedschap gebruiken?

Moet je materialen snijden? Denk bijvoorbeeld aan het snijden van behang, hout, laminaat of andere materialen. Zorg er dan voor dat je professioneel gereedschap gebruikt en werk niet met gereedschap dat niet scherp is, want de kans dat het dan fout gaat is aanzienlijk groot. Heb je geen scherp gereedschap in huis? Neem dan geen risico en huur professioneel materiaal bij een bouwmarkt bij jou in de buurt. Vanzelfsprekend is het dat je tijdens het snijden uiterst geconcentreerd en voorzichtig te werk gaan. Wellicht kan het ook verstandig zijn om je ogen met een klus bril te beschermen tegen stof en vuil dat in de lucht hangt.