Een veranda is een aanbouw aan je huis en bestaat voor het grootste deel uit glas. Een veranda vergroot niet alleen je huiskamer, het zorgt er ook voor dat er veel daglicht je huis in komt. En schijnt de zon een klein beetje, dan verwarmt het je kamer ook nog eens. Niet gek dus dat veel mensen een veranda hoog op het verlanglijstje hebben staan. Maar wat kost een veranda en hoe financier je deze?

Wat kost een veranda?

Het ligt natuurlijk aan de grootte en het afwerkingsniveau hoeveel een veranda precies kost. Een standaard kunststof veranda is meestal rond de tien vierkante meter groot en bestaat uit een prefab constructie. Er zijn echter ook grotere, luxere aluminium uitvoeringen met HR+++ triple glas. Deze zijn uiteraard een stukje duurder.

In onderstaande tabel zie je een indicatie van de vierkante meter prijs voor een standaard veranda:

Kosten veranda per m2
10 m2  8.000 euro
15 m2  13.500 euro
30 m2  25.000 euro

Tip! De kosten van een veranda verschillen enorm. Vraag daarom altijd meerdere offertes op bij verschillende partijen.

Wat kost een veranda?

Hoe kosten veranda financieren?

Als je weet hoe groot je veranda wordt en hoeveel geld je daar ongeveer voor nodig hebt, is het tijd om de financiering te regelen. Dit kan op drie manieren:

  • Veranda kosten financieren in je hypotheek
  • Veranda kosten financieren met persoonlijke lening
  • Veranda kosten financieren met doorlopend krediet

Veranda kosten financieren in je hypotheek

De eerste optie is door je hypotheek te verhogen. Je krijgt dan hogere hypothecaire maandlasten, maar je hebt wél de keuze tussen een vaste of variabele rente en een vaste looptijd. Daarnaast is de rente die je betaalt aftrekbaar.

Let op! Het nadeel van een veranda financieren met je hypotheek is dat dit alléén kan als je overwaarde hebt op je huis.

Financieren veranda kosten met persoonlijke lening

Heb je geen overwaarde, dan is geld lenen voor een veranda in de vorm van een persoonlijke lening de beste optie. Je leent dan geld tegen een vaste rente en met een vaste looptijd. Je weet vooraf dus precies wat je maandlasten worden en wanneer je lening is afgelost. Daarnaast heb je nog een extra voordeel, want ook de rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar als je de lening gebruikt voor een veranda aan je huis.

Tip! Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening voor een veranda is enorm. Door vooraf leningen te vergelijken bespaar je dus een hoop geld.

Veranda kosten financieren met doorlopend krediet

Als laatste kun je een veranda ook nog financieren met een doorlopend krediet. Dit is vooral handig als je vooraf niet precies weet hoeveel de veranda kost. Met een doorlopend krediet mag je namelijk tot een afgesproken leenbedrag onbeperkt opnemen en aflossen en je betaalt alléén rente over het opgenomen bedrag.

Let op! De rente van een doorlopend krediet is helaas níet aftrekbaar! Hoewel de constructie dus interessant lijkt, pakt het meestal duurder uit.