Ben je op zoek naar nieuwe meubels? En heb je een pareltje gezien bij een kringloopwinkel, maar moet hier nog veel aan gebeuren? Geen probleem! Daar draai jij je hand niet meer voor om met behulp van de onderstaande tips. Het opknappen van oude meubels is een goede manier om geld te besparen en een duurzaam interieur te creëren. Door oude meubels op te knappen en niet direct nieuw te kopen, draag jij je steentje bij aan het milieu. Bovendien is het ook nog eens heel leuk. Maar hoe ga je precies te werk? Waar moet je aan denken? Met dit artikel helpen we je graag op weg.

Denk niet te moeilijk 

Sommige mensen geloven dat ze enorme aanpassingen moeten doen om een oud meubelstuk op te knappen. Niets is echter minder waar. Vaak zijn het juist de kleine veranderingen die het grootste effect hebben. Denk dus zeker niet te moeilijk. Het is juist mooi om de natuurlijke charme van een meubelstuk te bewaren.

Denk bij het maken van kleine aanpassingen bijvoorbeeld aan het veranderen van de meubelgrepen of zet er geheel nieuwe knoppen op. Je zult merken dat dergelijke aanpassingen direct de gehele uitstraling van het meubelstuk kunnen veranderen. Het effect is enorm. Zeker wanneer je ervoor kiest om contrast aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan metalen poten onder een landelijke kast. Dat maakt het meteen stoerder en geeft het een geheel nieuwe uitstraling. Het zijn de kleine dingen die het doen. Experimenteer er dus gerust op los. 

Ben je juist op zoek naar een manier om de leeftijd van het meubelstuk extra te benadrukken? Kies dan voor nostalgische meubelgrepen om deze helemaal compleet te maken. 

Zet het meubelstuk in de olie of de was 

Vaak is na verloop van tijd niet meer goed zichtbaar welke kleur het meubelstuk oorspronkelijk had. Die kleur is met de tijd vervaagd en doffer geworden. Het meubelstuk ziet er dan ook direct anders uit als je deze in de olie of de was zet. Door het meubelstuk de liefde te geven die het verdient, zie je het tijdens het werken al opknappen. Bekijk van tevoren wel eerst goed welke behandeling het meubel al heeft gehad. Als deze al eens eerder in de was, verf of lak is gezet, is het belangrijk om die onderlaag eerst te verwijderen alvorens je een nieuwe aanbrengt. Je zult zien dat het meubel er direct weer stukken beter uitziet. Nieuwe meubels kopen is niet meer nodig. 

Durf te experimenteren

Heb je oude meubels in huis staan waar je eigenlijk niets meer mee doet of waarbij je overweegt om ze weg te doen? Zie deze meubels dan als een kans om te experimenteren. Dit zijn meubelstukken die anders waarschijnlijk bij het grofvuil zullen belanden. Je kunt ze dan ook gebruiken om verschillende technieken en tips uit te proberen. Als het lukt, beschik je weer over een fantastisch meubelstuk voor in huis of om te verkopen. Lukt het niet? Dan heb je in elk geval weer nieuwe kennis en ervaring opgedaan.