Ben je op zoek naar een praktische bodembedekker voor in de tuin? Dan heb je keus uit ongelooflijk veel verschillende materialen. Bekende voorbeelden zijn grind, boomschors en hazelnootdoppen. Ook perzikstenen of perzikpitten worden steeds vaker gebruikt. Toch is nog lang niet iedereen bekend met dit materiaal. Laat staan met de voordelen die dit materiaal te bieden heeft. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Wat zijn perzikstenen? 

Perzikstenen, ook wel perzikpitten genoemd, zijn de zaden van een perzik. Het mooie van dit materiaal is dat het dus geheel natuurlijk is. Bovendien heeft het van zichzelf al een zeer bijzondere uitstraling en karakteristieke kleur. Dit maakt het direct een unieke bodembedekker die jouw tuin een geheel nieuwe uitstraling kan geven. De pitten mogen ook niet onderschat worden. Ze zijn van nature erg sterk en hebben een mooie vorm, waardoor ze op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Juist door dit bijzondere uiterlijk en karakteristieke kenmerken zien we dat perzikstenen steeds populairder worden. 

Niet alleen het uiterlijk en de duurzaamheid van de perzikpitten dragen bij aan het feit dat ze in steeds meer tuinen worden gelegd. Ook het feit dat ze simpelweg over ongelooflijk veel voordelen beschikken. Hieronder zetten we de grootste voordelen op een rij. 

Voorkomt onkruidgroei 

Iedereen met een eigen tuin zal beamen dat het verwijderen van onkruid een ongelooflijk lastig klusje is. Het vergt niet alleen enorm veel tijd, maar het voelt soms ook als dweilen met de kraan open. Voordat al het onkruid weg is, beginnen de eerste nieuwe sprieten alweer omhoog te komen. Met een goede bodembedekker is dit probleem verleden tijd. Met behulp van perzikstenen vorm je een natuurlijke barrière op de grond. Het onkruid krijgt zo geen kans om hier tussendoor te groeien. Daardoor ben je minder tijd kwijt aan het onkruidvrij maken van je tuin. 

Duurzaam 

Het mooie van perzikstenen is dat ze ongelooflijk duurzaam zijn. Het is in de eerste plaats natuurlijk een natuurproduct. Het komt van nature voor in de perzikvrucht. Hier hoeft verder dus weinig aan gedaan te worden. Bovendien is het een product dat anders weggegooid wordt. Hierdoor draag je eenvoudig je steentje bij aan het milieu. Daarnaast gaan ze ook nog eens ongelooflijk lang mee. Ze zijn van nature erg krachtig en kunnen tegen een stootje. Gemiddeld blijven ze vijfentwintig jaar mooi en dit kan nog veel langer zijn. 

Beschermen tegen uitdroging 

We maken in Nederland steeds meer en langere droge periodes door. Dit betekent dat er flink bewaterd moet worden om de grond in optimale conditie te houden. Perzikstenen vormen echter een fijne laag, waardoor het vocht langer in de grond aanwezig blijft. Hierdoor geniet je van een gezonde grond en kunnen planten beter overleven tijdens droge periodes. Daarnaast betekent dit dus ook dat je minder zelf hoeft te bewateren.