Eettafelstoelen zijn van essentieel belang voor de functionaliteit van jouw eettafel. Bovendien vormen ze ware eyecatchers en kunnen ze de eetruimte maken of breken. Daarom is het belangrijk om de juiste eetkamerstoelen aan te schaffen. Maar voor welke stoelen kies je dan? Het aanbod is tegenwoordig zó groot dat je eenvoudig overweldigd raakt. Dan hebben wij gelukkig goed nieuws voor jou. Wat als we zouden zeggen dat een keuze maken niet meer nodig is?

Ja, je hoort het goed! Kiezen is niet meer nodig, want het is tegenwoordig een ware trend om verschillende eettafelstoelen aan de tafel te schuiven! Hierdoor ben je veel minder beperkt en geef je je eettafel een speelse twist. Je loopt echter wel het risico dat het een onsamenhangend geheel wordt. Daarom vind je in dit artikel een aantal tips om deze nieuwe trend in jouw woning door te voeren.

Welke kleuren ga je gebruiken?

Natuurlijk ben je minder beperkt in je keuzes als je verschillende eetkamerstoelen aanschaft, maar je moet er wel voor zorgen dat alles goed met elkaar matcht. Daarom is het vooral belangrijk om op het kleurgebruik van de stoelen te letten. Bepaal vooraf welke kleuren jouw voorkeur hebben. Bedenk daarnaast ook hoe je deze kleuren precies wilt laten terugkomen in de eethoek. Kies je bijvoorbeeld voor dezelfde stijl stoel in verschillende kleuren of juist verschillende stoelen in één kleur?

Er zijn natuurlijk ook durfallen die zoveel mogelijk kleuren en materialen combinaties willen maken, maar dit vraagt wel om enig gevoel voor styling!

Maak het niet té druk

Alles waar we ‘té’ voor kunnen zetten is bij voorbaat al geen verstandige keuze. Zorg er daarom voor dat je het geheel niet te druk maakt. Kies bijvoorbeeld voor één of twee verschillende stijlen, kleuren en materialen, maar maak het niet te bont. Anders wordt het een mengelmoes van stijlen, wat de sfeer aan de eettafel niet bevorderd. Hoe meer verschillende stoelen aan tafel, des te drukker het uiteindelijk oogt.

Een eyecatcher aan tafel

Wil je de eethoek niet te druk maken, maar ben je wel een voorstander van verschillende stoelen? Kies dan voor één waar pronkstuk die je onder de tafel kunt schuiven. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig oud exemplaar van de kringloopwinkel of het erfstuk van je grootouders. Wanneer je stoelen uit verschillende tijden met elkaar matcht, geeft dit een mooi en speels effect aan de woning. Bovendien zorg je zo voor een authentieke uitstraling van de eettafel.

pronkstuk meubel

Een pronkstuk hoeft niet duur te zijn. Als je een kringloopwinkel bezoekt kan je voor enkele tientjes al een geweldige stoel op de kop tikken. Daarnaast is opknappen vaak niet eens nodig. Juist die oudheid van de stoel geeft zoveel extra charme in de eethoek. Laat je creativiteit daarom de vrije loop en durf gerust een verrassende aankoop te doen!

Varieer met vormen

Er zijn ontzettend veel verschillende typen stoelen. Denk maar eens aan kuipstoelen, designstoelen, schoolstoelen, houten stoelen en ga zo maar door. Door al deze verschillende typen stoelen met elkaar te combineren creëer je eenvoudig een speels effect. Zet dergelijke stoelen wel om en om aan de eettafel, zodat je het geheel in balans houdt. Als je een ontwerp vaker laat terugkomen, houd je het geheel rustig zonder de speelsheid te verliezen.