Gordijnen worden in vrijwel iedere woning gebruikt. En ook nog eens in iedere ruimte. Het aanbod van gordijnen is dan ook ontzettend groot. Hierdoor kunnen ze vrijwel iedere rol in huis vervullen. Of je nu op zoek bent naar een geweldige sfeermaker of simpelweg een verduisterende stof om je nachtrust enorm te verbeteren, er is altijd wel een gordijn die bij jou en je persoonlijke wensen past.

Waar je vroeger echter alleen nog maar uit simpele stoffen kon kiezen, is het aanbod tegenwoordig zó groot dat het je wellicht zelfs een beetje overweldigd. De opties zijn niet alleen veel ruimer geworden, maar er is ook nog eens voor werkelijk ieder wat wils te vinden. Dit kan het kopen van nieuwe raamdecoratie wel een beetje bemoeilijken. Want hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Hier moet je op letten!

Experimenteer met verschillende soorten

Gordijnen gaan ontzettend lang mee en zijn dan ook een kostbare investering. Daarom kan je het je natuurlijk niet veroorloven om ieder jaar weer nieuwe gordijnen aan te schaffen, maar er is wel een andere manier waarop je kunt experimenteren. Zo is het in veel gevallen mogelijk om relatief goedkoop een stof in bijzondere kleur aan te schaffen en deze tijdelijk voor het raam te hangen. Zo kan je eerst ervaren of dit iets voor jou is en of het bij de rest van de ruimte past. Je kunt soms ook online tweedehands gordijnen kopen en hierdoor experimenteren met verschillende soorten. Pas als je echt overtuigd bent van het gordijn dat bij jou past, kun je de aankoop doen. Zo heb je er jaren plezier van en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Kamer optisch groter of kleiner laten lijken

Wist je dat je met behulp van gordijnen ook een ruimte groter of kleiner kunt laten lijken? Dit komt met name van pas in zeer kleine of grote ruimtes. Zo is het bijvoorbeeld lastig om een grote kamer sfeervol in te richten. De enorme ruimte maakt het lastig om deze van voldoende sfeer te voorzien. Met behulp van gordijnen in donkere kleuren maak je het geheel een stuk knusser en optisch kleiner. Wanneer je juist op zoek bent naar gordijnen voor een kleinere ruimte, dan is het slimmer om voor lichte stoffen te kiezen. Hierdoor lijkt de ruimte direct een stuk groter.

Kleurvaste stoffen

Hang je de gordijnen aan de zuidkant van het huis? Houd er dan rekening mee dat de gordijnen door de jaren heen kunnen gaan verkleuren. Dit door invloed van de zon. Het is daarom slim om voor kleurvaste stoffen te kiezen. Hierbij speelt de voering van de gordijnen een belangrijke rol. Door voor goede en kleurvaste stoffen te kiezen, blijven de gordijnen veel minder lang mooi.

Houd er tevens rekening mee dat gordijnen kunnen krimpen, zeker als je een niet voorgewassen stof gebruikt. Zorg er daarom voor dat je altijd ruim inmeet, zodat je zeker weet dat de gordijnen na enkele jaren ook nog mooi voor de ramen passen.