De meeste Nederlandse woningen zijn op dezelfde manier ingedeeld. De ouders genieten van de grootste slaapkamers en de kinderen moeten het doen met de kleinere ruimtes. Hierbij wordt vaak ook onderscheid gemaakt tussen de eerstgeborene en de jongste kinderen. De oudste krijgt vaak een grotere slaapkamer dan de jongere kindjes. Doordat dit meestal niet zulke grote ruimtes zijn, is het belangrijk dat er creatief met de ruimte wordt omgegaan. Wil jij binnenkort een relatief kleine ruimte omtoveren tot een praktische kinderkamer en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken. In dit artikel geven we 4 nuttige tips.

1.    Kies voor multifunctionele meubels

Bij het inrichten van een kleine kinderkamer is het van essentieel belang om gebruik te maken van multifunctionele meubels. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een hoogslaper met bureau. Hierdoor zijn het bureau en het bed op één plek gevestigd en nemen deze meubels apart van elkaar geen extra ruimte in. Dit is vooral een geschikte keuze voor al wat oudere kinderen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een stapelbed te plaatsen. Zo kan je wellicht twee kinderen in dezelfde ruimte laten slapen of is het voor je kind mogelijk om af en toe een logeetje mee naar huis te nemen.hoogslaper met bureau

2.    Wat heb je écht nodig?

Natuurlijk wil je jouw kind het liefst alles geven wat zijn of haar hartje begeert. Helaas is dit in een kleine ruimte niet altijd mogelijk. Daarom is het belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen meubels die wel of juist niet noodzakelijk zijn. Heeft je kind bijvoorbeeld echt een fauteuil nodig? Of dat extra kastje? Of zijn dit slechts extra’s die je altijd nog kunt aanschaffen als de ruimte dit toelaat? Focus je daarom eerst op de meubels die er echt toe doen zoals een bed, kledingkast en bureau. Sommige meubels kunnen gelukkig ook met elkaar gecombineerd worden om ruimte te besparen. Wees vooral niet bang dat de ruimte saai wordt, want de slaapkamer opfleuren is gemakkelijker dan het lijkt. Ook in een kleine kinderkamer is er op het gebied van sfeer veel te bereiken.

3.    Maak gebruik van de hoogte

In de meeste ruimtes wordt vaak vergeten om ook gebruik te maken van de hoogte. Alles wordt op ooghoogte opgeborgen. Zonde, want hier valt juist heel veel te halen. Ook in de kinderkamer. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een hoogslaper, maar ook aan het monteren van een hoge opbergkast. Oké, voor kinderen is het natuurlijk niet handig als ze niet bij de bovenste spulletjes kunnen. Maar er zijn altijd genoeg zaken die je als ouders handig vindt om in de kinderkamer op te bergen, maar die veel ruimte in beslag nemen en waar je kinderen bovendien niets aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan extra dekbedden, lakens of herinneringen. Deze kun je gemakkelijk op de bovenste planken bewaren, zonder dat dit extra ruimte in beslag neemt.

4.    Extra licht

Lichte kleuren zijn natuurlijk sowieso van belang in iedere kinderkamer. Ze zorgen voor de nodige sfeer, gezelligheid en geven een heerlijke jeugdige uitstraling aan de uitstraling. In een kleine kamer is het stiekem nóg belangrijker. Lichte kleuren laten de ruimte extra groot lijken. Breng daarnaast zoveel licht in de ruimte. Dit zorgt in combinatie met lichtere kleuren aan de muren voor een fijne reflectie. Hierdoor oogt de kamer optisch veel groter. Kies daarom voor de juiste raambekleding in de kinderkamer en haal het licht naar binnen.