Ga je binnenkort verhuizen of is je huidige woning aan een make-over toe? Dan kijk je waarschijnlijk eerst naar de basis van het huis. Hiermee bedoelen we niet alleen de muren en vloeren, maar ook de raamdecoratie.

De raamdecoratie is immers allesbepalend voor de sfeer in huis. Maar voor welke raamdecoratie kies je dan? En is iedere raamdecoratie voor de ruimtes in huis geschikt of maken we nog onderscheid tussen geschikte raamdecoratie voor slaapkamers, woonkamers of badkamers? Welke kleuren, patronen en materialen passen bij jouw interieur? Over welke voordelen moet de raamdecoratie beschikken? Om de juiste raamdecoratie te vinden, moet jij jezelf al deze uiteenlopende vragen stellen.

Er is immers toch niets fijner dan thuiskomen in een geweldige en sfeervolle woning? Raamdecoratie kan daar voor zorgen. Maar hoe weet je de juiste raamdecoratie te kopen? Waar moet je op letten? Wij geven een aantal tips!

Sluit de raamdecoratie aan op jouw levensstijl?

Raamdecoratie beschikt naast het decoratieve aspect over talloze praktische voordelen. Zo kan raamdecoratie de hoeveelheid lichtval in huis regelen en de ramen in huis beter isoleren. Daarnaast kan raamdecoratie bijdragen aan een veiligere woning. Maar hoe vind je de raamdecoratie die bij jou past? Hierbij is het vooral belangrijk om naar het huis en jouw levensstijl te kijken. Maar wat bedoelen we hier precies mee?

De juiste raamdecoratie kan in sommige gevallen bijdragen aan een betere beveiliging van de woning. Zeker als je veel van huis bent of regelmatig langere periodes op vakantie gaat, is goede raambekleding van essentieel belang. In dit geval kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om elektrische gordijnen aan te schaffen. Hierdoor hoef je niet thuis te zijn om de gordijnen te sluiten, maar gaan ze iedere dag op een gezet tijdstip omhoog of omlaag.Sluit de raamdecoratie aan op jouw levensstijl?

Raamdecoratie met klemsteunen

Als jij iemand bent die graag van afwisseling houdt en hierdoor regelmatig veranderingen in huis aanbrengt, weet je waarschijnlijk maar al te goed dat dit gedrag een keerzijde heeft: je huis zit inmiddels vol gaten en lijkt eerder op een stuk kaas dan een fijne woning.

Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook raamdecoratie die je met zogenaamde klemsteunen aan het kozijn kunt bevestigen. Hierdoor hoef je geen extra gaten meer in het kozijn of de muren te bevestigen. Bovendien kan je je nieuwe raamdecoratie na enkele jaren zonder schuldgevoel weer inwisselen voor nieuwe. Ideaal voor de bezige bijen onder ons!

Warmtewerende gordijnen

Is jouw huis vooral op het zuiden gelegen en zijn hier ook grote raampartijen aanwezig? Dan is de kans groot dat het in de zomers heel warm wordt in huis. Te warm zelfs. Je wilt uiteraard voorkomen dat de kamers in een broeikas veranderen. Daarom is het verstandig om voor warmtewerende gordijnen te kiezen. Deze zorgen er voor dat je kunt profiteren van het mooie lichtval, maar niet in een broeikas terecht komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plisségordijnen, rolgordijnen of vouwgordijnen.

Andere gordijnen voor de slaapkamer of badkamer?

In de woonkamer kan je in principe alle raamdecoratie soorten toepassen. Maar hoe zit dat in de slaap- en badkamer? Over het algemeen kunnen we stellen dat in deze ruimtes toch andere eisen worden gesteld. Zo is het belangrijk dat de raamdecoratie waterbestendig is in de badkamer en dat de gordijnen in de slaapkamer verduisterend werken. Kies daarom nooit één soort raamdecoratie voor het gehele huis, maar bekijk per ruimte wat nodig is.