De keuken heeft vaak de meest neutrale kleuren van het huis, omdat het de ruimte schoon en opgeruimd maakt. Het werkblad is vaak grijs of zwart, de kastjes meestal wit of houtkleurig. Toch is er veel mogelijk met kleur in de keuken, zonder de ruimte meteen druk of chaotisch te maken. We geven je een aantal tips en beschrijven daarnaast een paar afraders.

Meer kleur in de keuken

Zelfs de prachtigste keukenkastjes kunnen profiteren van een zacht kleurtje. Door alleen al de tint van de muurkleur te veranderen kun je de uitstraling van een wat saaie keuken transformeren. Dat kan ook heel subtiel, bijvoorbeeld met de verlichtingsarmaturen. Tegenwoordig zijn er prachtige armaturen van geborsteld goud, brons of een zwarte kleur. Het geeft direct warmte en diepte in het kleurenpallet van je keuken.

Krijtverf

Een populaire optie voor de keuken is krijtverf. De zwart/grijze kleuren combineren mooi met de lichtere paletten in de keuken. Krijtverf is overigens in vrijwel alle kleuren te verkrijgen. Wat je vervolgens gaat aanbrengen bepaal je natuurlijk helemaal zelf: kies voor een inspirerende leus of het ingrediënt dat je niet moet vergeten bij de boodschappen. Lekker krabbelen op de muur is altijd een leuke bezigheid en je kunt zelf spelen met de drukte van de teksten.

Let op de ondertoon

Voor een goede uitwerking van een kleurenpallet, is het belangrijk dat de ondertonen van de kleuren in de keuken bij elkaar passen. Alle kleuren, ook neutrale, hebben een ondertoon. Koele kleuren hebben vaak een blauwige ondertoon, waar warme kleuren juist een oranje-achtige ondertoon hebben. Om dit te testen kun je natuurlijk eerst kiezen voor kleurrijke accessoires, zoals glazen of bestek. Zo kun je een beetje spelen met de mogelijkheden.

Voorzichtig met grijs

Grijze keukens zijn erg populair op het moment, onder andere omdat grijs in zoveel verschillende tinten kan worden toegepast: in kastjes, vloeren en aanrecht. Ook op de muur komt grijs erg goed tot zijn recht in de keuken: zo creëer je met blauwgrijs een relaxte strandstijl. Voorkom alleen dat de ruimte een volledige grijze massa wordt, wat het effect van verschillende tinten grijs enorm doet afnemen: kies daarom voor een meer neutrale kleur voor de onderdelen die nauwelijks veranderen. Ook is het aan te raden om altijd wat contrasterende of complementaire kleuren toe te voegen voor de levendigheid: het keukenlinnen is hier een goede optie voor. Aangezien je het om de zoveel tijd vervangt kun je hier kiezen voor volle kleuren.

Kijk naar het geheel

Een kamer staat nooit op zichzelf: een professionele interieurstylist neemt ook aangrenzende ruimtes mee in het kleuradvies. Neem dit ook mee in de styling van de keuken. Als de aangrenzende woonkamer al veel uitgesproken kleuren bevat, dan kan het geen kwaad om in de keuken juist te kiezen voor meer rustige kleuren op de muur. Uiteindelijk gaat alles om balans!

Je keuken volledig naar jouw eigen smaak inrichten maar kom je er niet uit? Kies voor interieuradvies van Home Made By en boek een design date.