Ventilatie is een belangrijk onderdeel die niet te ontbreken valt in een woning. Wanneer tegenwoordig nieuwe woningen worden gebouwd, wordt hier zeker rekening mee gehouden. Hoewel ventilatie belangrijk is, hebben veel woningen dit nog niet op de juiste manier. Maar waarom is ventilatie zo belangrijk in een woning? En wat moet je er verder over weten? In de tekst hieronder lees je meer over het ventileren van je woning!

Waarom je woning ventileren?

Het is dus erg belangrijk om je woning te ventileren. Bij een slechte ventilatie kunnen er namelijk meerdere gezondheidsklachten ontstaan. Hierbij kun je denken aan hoesten, longaandoeningen, verkoudheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Zeker geen aspecten die je wilt krijgen door middel van een slechte ventilatie. Wanneer je goed ventileert, zorg je ervoor dat mogelijke schadelijke stoffen worden afgevoerd. Door de ventilatie haal je vochtige lucht uit een ruimte. De lucht kan door uitademen, koken, transpiratie en bijvoorbeeld douchen vochtig worden. Door vochtige lucht kunnen schimmels veroorzaakt worden. Deze kunnen uiteindelijk zorgen voor mogelijke lichamelijke klachten. Door middel van ventilatie, zorg je er dus voor dat de schadelijke en vochtige lucht wordt afgevoerd en dat je kunt genieten van het wonen in een gezonde woning.  

Hoe kun je je woning ventileren?

Voor het ventileren van je woning heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je er als eerste voor kiezen om de ramen in je woning open te zetten. Hierdoor kan er veel lucht naar buiten en naar binnen. Dit is een handige mogelijkheden voor het ventileren van je woning, maar hierdoor kan het ook zijn dat wanneer het bijvoorbeeld regent, dit naar binnen komt. Je kunt dan ook de keuze maken om wtw filters te gebruiken. In veel nieuwe woningen wordt hier al gebruik van gemaakt. Deze filter zorgt ervoor dat alle inkomende en uitgaande lucht in een woning gefilterd wordt op stofdeeltjes. Hierbij heb je de mogelijkheid voor verschillende afmetingen.

Het besparen van geld en energie

Mensen zijn steeds meer bezig met de duurzaamheid. Door middel van duurzaamheid werk je aan het verbeteren van zowel mens als milieu. Door middel van het ventileren van je woning werk je hier goed aan. Je wilt dus niet alleen werken aan het verbeteren van je gezondheid door de ventilatie, maar ook het verbeteren van de duurzaamheid. Wanneer je je woning ventileert, zul je je woning sneller op kunnen warmen. Bij slechte ventilatie is de woning vochtiger en hangt er vervuilde lucht. Dit is niet goed op te warmen, waardoor het veel geld en energie kost. Niet alleen slecht voor de duurzaamheid, maar ook voor je portemonnee. Voorkom dit dus door de juiste ventilatie en genieten van het besparen op zowel de energie als je geld. 

Tip: controleer de ventilatie

Een belangrijke tip is dus om je woning goed te ventileren. Hierdoor voorkom je dus mogelijke gezondheidsklachten en zorg je voor een minder energieverbruik en uitgave. Je kunt bij het controleren van de ventilatie denken aan de ventilatie in je woning, maar daarnaast ook op andere locaties waar je te vinden bent. Denk bijvoorbeeld aan je werkplek, is deze goed geventileerd? Door hier bewust mee bezig te zijn, helpt dit jezelf alleen maar verder.