Soms onderschatten we hoe belangrijk een trap is voor de uitstraling van de hal. Het is vaak het eerste wat je ziet als je de woning binnenkomt. Als de trap versleten is of simpelweg niet meer bij de uitstraling van de woning past, dan kan dit een nadelig effect hebben op de totale sfeer van het huis. Kan jouw trap wel een opknapbeurt gebruiken? Maar heb je geen idee waar te beginnen? In dit artikel delen we enkele praktische tips en leggen we uit waar je aan moet denken bij het renoveren van de trap. 

Volledige traprenovatie 

Soms moet je de trap renoveren en heb je geen andere keus dan het inschakelen van een team van deskundigen. Dit zien we bijvoorbeeld terug wanneer de trap volledig versleten is. Dit is een goedkopere manier om de trap te verbeteren, zonder dat deze in het geheel verwijderd moet worden. Denk hierbij aan het plaatsen van nieuwe trapbekleding en overzettreden om de stijl geheel naar eigen hand te zetten. 

Ben je toe aan een geheel nieuw ontwerp en past de stijl van de trap helemaal niet meer bij jouw woning? Dan heb je geen andere keus dan het vernieuwen van de gehele trap. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt? Vraag dan eventueel om advies aan een deskundige in traprenovaties. Zo weet je zeker of een traprenovatie voldoende is of dat je de trap toch geheel moet vernieuwen. 

Nieuwe lik verf 

Wil je de trap snel een geheel nieuwe uitstraling geven? En wil je dit het liefst zelf doen? Dan is een nieuwe lik verf verreweg de beste optie. Dit is een goede oplossing als de trap nog wel een paar jaar mee kan. Door het aanbrengen van nieuwe verf ziet de trap er voorlopig weer als nieuw uit. Houd er wel rekening mee dat je de juiste verf koopt. Het is hierbij belangrijk dat de verf tegen een stootje kan. De trap zal immers intensief gebruikt worden en je wilt voorkomen dat deze heel snel slijt. Kies eventueel voor een geheel nieuwe kleur om een compleet nieuwe uitstraling te creëren. 

Voordat de trap opnieuw geschilderd kan worden, is het belangrijk dat eerst de bestaande verflaag geschuurd wordt. Pas dan kan de trap ontvet worden en kan het schilderwerk beginnen. Houd rekening met de droogtijd, zodat je geen onnodige schade aan de verf veroorzaakt.

Veiligheid voorop 

De meeste ongelukken in huis gebeuren op hoogte. De trap kan dan ook potentieel veel gevaar opleveren. Veiligheid hoort dan ook altijd voorop te staan. Met name bij oudere trappen zien we dat hier nog niet altijd goed over is nagedacht. In sommige gevallen is het dan ook belangrijk dat de trap zo snel mogelijk wordt aangepakt. Denk daarom in elk geval aan een goede leuning en laat eventueel nieuwe overzettreden plaatsen. Als je hier geen ervaring mee hebt, is het verstandig om dit aan een deskundige over te laten.