Halogeenlampen worden vaak beschouwd als TL-verlichting. Toch werken beide soorten lampen op verschillende manieren, en ze hebben verschillende voor- en nadelen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over halogeenlampen, zodat je een goede beslissing kunt maken bij het aanschaffen van nieuwe verlichting.

Wat is een halogeenlamp?

Halogeenlampen zijn gloeilampen die een halogeengas gebruiken om licht te produceren. De wolfraam-halogeenlamp is ontworpen om een langere levensduur te hebben dan de gloeilamp. Halogeenlampen zijn een type gloeilamp die gebruik maken van een halogeengas (jodium of broom), om de levensduur van de gloeidraad te verlengen.

Hoe werkt een halogeenlamp?

Het halogeengas in de lamp wordt gedeeltelijk geïoniseerd, waardoor vrije radicalen ontstaan die de efficiëntie van de wolfraamdraad verhogen. De hoeveelheid energie die verloren gaat aan thermische straling vermindert hierdoor.

Halogeenlampen werken door eerst elektrische stroom door een klein stukje wolfraamdraad te laten lopen, totdat het draad gloeit. Als het gloeit, wordt een kleine hoeveelheid halogeengas aan de binnenkant van de lamp toegevoegd. Het halogeengas verdampt door de hete gloeidraad. De wolfraamdraad is nu omgeven door Halogeniden in plaats van gewoon wolfraam. Dit ontstaat wanneer zouten een verbinding vormen tussen metaal en halogeen. De lamp blijft gloeien en licht produceren zolang er elektrische stroom door de gloeidraad loopt.

Halogeenlampen kleurenspectrum

De kleur van het door een halogeenlamp geproduceerde licht wordt vaak beschreven als een warme geel oranje tint. De kleurtemperatuur kan variëren van 2.000-3.000 Kelvin, met een kleurweergave-index van 80-85%. Halogeenlampen zijn er in verschillende kleurtemperaturen, die het uiterlijk en de sfeer van het geproduceerde licht beïnvloeden. Halogeenlampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, en elke kleurtemperatuur heeft een ander effect. Hoe lager de kleurtemperatuur van een halogeenlamp, hoe warmer het licht zal zijn en hoe geler het zal lijken. Lampen met een hogere kleurtemperatuur, ongeveer 4.000-5.000 Kelvin, geven helder, wit licht. Zij worden vaak gebruikt in industriële omgevingen en op plaatsen waar lichtsterkte van belang is.

Welk type halogeenlamp kiezen?

Halogeenlampen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn ook veel verschillende merken en modellen, dus het kan moeilijk zijn om te weten welke het beste voor jou is. Halogeenlampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. De meest voorkomende halogeenlamp is de G4 halogeenlamp. Halogeenlampen zijn er ook in verschillende merken en modellen. Bij het kiezen van een halogeenlamp is het belangrijk de technische specificaties van de lamp te kennen, zoals de kleurtemperatuur en de helderheid.

Halogeenlamp kopen

Het kiezen van nieuwe verlichting voor in huis is niet altijd makkelijk. Kies jij voor de ouderwetse gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp of misschien wel voor ledverlichting? Gloeilampgoedkoop biedt alle verlichting aan die jij je maar kunt bedenken, waaronder dus ook de halogeenlampen. Ga snel naar de webshop van Gloeilampgoedkoop en ontdek het volledige aanbod.