Wil je zelf de lekkerste broden bakken? Of gaat er tegenwoordig zoveel brood doorheen in huis, dat je wellicht kunt besparen door het zelf te bakken? Dan zijn er enkele dingen die je moet doen. Allereerst moet je natuurlijk over de beste keukenmachine voor deeg beschikken. Hierbij is het belangrijk dat het deeg op de juiste manier gekneed kan worden en dat er voldoende capaciteit is om brooddeeg te kunnen maken. Kies daarom niet voor een keukenmachine met een capaciteit van slechts één kilo, maar kies bij voorkeur voor een keukenmachine waar minimaal 5 kilo deeg in gemaakt kan worden. Zo kun je direct grote ladingen tegelijkertijd maken, waardoor het minder veel tijd kost om brood te maken.

Naast een goede keukenmachine is het natuurlijk ook belangrijk om over een goed basisrecept te beschikken. Natuurlijk maakt vrijwel iedereen brooddeeg anders, maar het is fijn om in elk geval de basisprincipes te kennen. Wil jij binnenkort wit brooddeeg maken met een keukenmachine? Hier leggen we stap voor stap uit wat je nodig hebt en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

De beste keukenmachine voor deeg

Voordat je kunt beginnen, moet je eerst over de juiste keukenmachine beschikken. Natuurlijk is de beste keukenmachine heel persoonsgevoelig. De meest populaire keukenmachines voor het maken van wit brooddeeg zijn de Kenwood Chef Titanium keukenmachine, de KitchenAid Artisan keukenmixer en de Bosch MUM5. Deze keukenmachines beschikken stuk voor stuk over de juiste eigenschappen om snel en eenvoudig wit brooddeeg te kunnen kneden. Met één van deze machines beschik je dus in elk geval over de juiste basis om het lekkerste brooddeeg te kunnen maken!Bosch MUM5 keukenmachine

Benodigdheden

Voor het maken van wit brooddeeg moet je in elk geval de volgende ingrediënten op je boodschappenlijstje zetten:

  • 500 gram bloem
  • Handje zout
  • 20 gram boter
  • 5 tot 7 gram gedroogde gist
  • Circa 300 ml water (eventueel naar schatting meer toevoegen)

Wit brooddeeg maken

Nu is het tijd voor de bereiding. Je begint met het mengen van alle ingrediënten. Let erop dat de boter op kamertemperatuur is en het water lauwwarm is tijdens de bereiding. Laat het deeg minimaal 10 minuten kneden en beoordeel vervolgens zelf of dit nog langer nodig is of niet. Een goede manier om dit te testen is door te kijken of de gluten inmiddels allemaal goed zijn opgenomen en een netwerk vormen. Dat is een teken dat het deeg straks in staat is om op de juiste manier te rijzen, waardoor het eindresultaat luchtiger zal worden.

Leg de deeg vervolgens in een kom en dek deze af met plasticfolie of een natte theedoek. Vervolgens laat je het deeg minimaal een uur op een warme plek rusten. Hoe langer, hoe beter. Vervolgens kun je het deeg gaan vormen in broden. Zodra deze gevormd is, is het verstandig om dit nog een keer een uur te laten rusten. Vervolgens kan het deeg afgebakken worden in de oven en geniet je als het goed is van een heerlijk luchtig wit brood