Ah, de smartphone. Wat zouden we zonder dit geweldige apparaat moeten? De meeste mensen hebben deze bijna als een soort verlengstuk aan hun hand zitten. Daarom is het ook niet gek dat de mobiele telefoon ook snel schade oploopt. Voordat je het weet laat je hem per ongeluk vallen of heeft je kind hem te pakken en ligt hij ergens op de stenen tegels. Krassen op het scherm ontstaan snel. En wanneer je echt pech hebt, zal hij zelfs niet meer naar behoren functioneren. Een telefoon loopt zelfs in huis snel (water)schade op. Je zal niet de eerste zijn die zijn of haar telefoon in het toilet laat vallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar waar heb je recht op als je telefoon schade heeft opgelopen in huis? Dekt de inboedelverzekering dit? En geldt dit ook voor eventuele telefoon accessoires?
Wat dekt de inboedelverzekering?
Schade aan de telefoon wordt helaas niet altijd meer vergoed. De meeste inboedelverzekeringen maken uitzonderingen als het gaat om de smartphone. Dit heeft verschillende reden. Allereerst bestaat er ook zoiets als een speciale telefoonverzekering. Deze dekt tegen schade. Daarnaast wordt de smartphone ook continu meegenomen buitenshuis. Daardoor is niet duidelijk te achterhalen waar de schade is opgelopen. De inboedelverzekering betreft immers alleen alle spullen die in huis worden gebruikt. Steeds minder verzekeraars vergoeden schade aan de mobiele telefoon. Er zijn ook verzekeraars die enkel een klein percentage vergoeden of die het enkel vergoeden wanneer een aanvullende verzekering voor elektronica is afgesloten.
Eigen risico
Hou er rekening mee dat het niet altijd zinvol is om iedere schade te claimen. Zelfs niet wanneer de schade mogelijk wel vergoed gaat worden door de verzekering. Dit hangt namelijk met name af van de hoogte van het eigen risico. Wanneer dit eigen risico hoog is, dan heeft het bijna geen zin om de schade te claimen. Dit zorgt enkel voor heel veel regelwerk en levert uiteindelijk alsnog niks op.
Heb je schade opgelopen aan je smartphone? En weet je nog niet waar je recht op hebt? Neem dan contact op met je verzekeraar en bespreek de mogelijkheden. Check ook van tevoren je polis. Zo weet je zeker of het rendabel is om de schade te claimen.
Telefoonverzekering
Wil je er zeker van zijn dat de schade vergoed wordt? Bijvoorbeeld omdat de smartphone van essentieel belang is voor productief thuiswerken of om de veiligheid in en om huis te waarborgen? En ben je hierbij op zoek naar een wat uitgebreidere dekking? Eentje waarin ook waterschade, kortsluiting en materiaalfouten zijn opgenomen? Kies dan voor een telefoonverzekering. Deze is speciaal gericht op de mobiele telefoon en dekt vrijwel alle mogelijke gebreken en schade aan de telefoon. Je kunt een dergelijke verzekering vaak afsluiten als je een nieuwe telefoon koopt, maar je kunt het ook nog op een later moment afsluiten via het internet.
Wat kun je zelf doen?
Bij de aankoop van een nieuwe telefoon is het belangrijk om over mogelijke risico’s na te denken. Is het voor jezelf financieel haalbaar om mogelijke gebreken of schade op te lossen? Of zal je hierbij de hulp van een verzekeraar moeten gebruiken? In dat geval is het slim om het zekere voor het onzekere te nemen en een telefoonverzekering af te sluiten. Of uiteraard om te kiezen voor een uitgebreidere inboedelverzekering.
Probeer daarnaast ook de mogelijke schade tot het minimum te beperken. Bijvoorbeeld door te investeren in een goed telefoonhoesje. Met een kwalitatief Samsung Galaxy A8 (2018) hoesje is jouw telefoon altijd optimaal beschermd.