Misschien ken je het wel, plotseling wordt er in je wijk ingebroken. Een paar dagen of weken achter elkaar is het raak bij verschillende buren. Dan slaap je ineens een stuk minder lekker. Woninginbraak komt ontzettend veel voor, maar gelukkig kun je veel doen om een inbraak in jouw woning te voorkomen. Als er in jouw wijk wordt ingebroken wil je natuurlijk dat jij alle voorzorgsmaatregelen al hebt genomen, zodat de kans klein is dat een woninginbraak bij jou ook succesvol is. Op die manier waarborg je je eigen veiligheid, die van je gezin en spullen. Een goede beveiliging tegen inbraak is daarbij onmisbaar.

Goede sloten

Goede sloten aanbrengen op al je deuren en eventueel je ramen is natuurlijk essentieel voor een veilig huis. Als je nu nog gebruik maakt van een enkel slot is het aan te raden extra sloten op je deur aan te brengen. Anti-inbraaksloten zijn alleen aan de binnenkant van de woning te openen en te sluiten en zorgen ervoor dat je deur niet eenvoudig geforceerd kan worden. Voor ramen zijn er knippen beschikbaar die je op slot kunt doen. Je raam zit dan echt goed dicht. Een erkend slotenmakerbedrijf kan je helpen sloten te vervangen als dat nodig is, of je adviseren over goede sloten. Laat bovendien altijd oude sloten vervangen als je in een nieuw huis trekt. Niemand is dan in het bezit van de sleutels van de oude sloten.erkend slotenmakerbedrijf

Als je op vakantie gaat

In vakantieperioden komen woninginbraken nog vaker voor dan normaal. Dieven weten dat mensen in de zomermaanden vaak weg zijn. Je doet er daarom goed aan je buren in te lichten als je een paar weken weggaat. Vraag hen de post weg te halen en af en toe een lamp aan te doen. Zo lijkt het alsof je gewoon thuis bent. Plaats daarnaast geen mededelingen over je vakantie op social media. Als je aankondigt dat je weg bent is dat een heel duidelijke uitnodiging voor dieven.

Alarm

Als je vaak weg bent van huis kan het prettig zijn over een alarm te beschikken. Er zijn veel verschillende soorten alarmen te koop. Sommige geven een hard geluidsignaal af, andere waarschuwen politie of beveiligingsdiensten. Daarnaast kun je ook camera’s installeren, waarmee je je woning op afstand in de gaten kunt houden. Als er verdachte bewegingen worden waargenomen krijg je een signaal via je telefoon of computer. Zo’n systeem is wel kostbaar. Wie in een doorsnee woonwijk woont zal eerder een beroep willen doen op sociale controle dan op een kostbaar alarm. In een afgelegen gebied of ruim opgezette wijk kan een dergelijk alarm juist wel een uitkomst zijn.

Wie twijfelt over de veiligheid in de wijk kan natuurlijk advies inwinnen. De politie geeft burgers graag tips en advies over de veiligheid van de woning. Daarnaast zijn er ook experts op het gebied van het tegengaan van woninginbraken. Zij kunnen met het oog van een inbreker door je woning gaan en de zwakke plekken identificeren. Op die manier kom je erachter welke zaken je in jouw huis nog kunt verbeteren.