Op dit moment kunnen we alleen nog maar dromen van zonovergoten warme dagen. Toch komen deze alweer sneller dan je denkt. Over enkele maanden is het alweer zomer en hopen we weer op heel mooi weer getrakteerd te worden. Voor die tijd is het echter wel goed om alvast de nodige voorbereidingen in huis te treffen. Nu Nederland steeds verder opwarmt, kennen we ook steeds meer hete en droge zomers. Daar zijn onze woningen eigenlijk nog niet goed op voorbereid. Merk je dat het de afgelopen jaren lastig was om je woning koel te houden en waren warme weken daarom soms best wel een beetje afzien? Dan wordt het hoog tijd om hier dit jaar verandering in te brengen. Maar hoe pak je dit aan? Met behulp van de volgende tips moet dit zeker gaan lukken. 

Gebruik een zonwerend doek 

Is je huis vooral erg warm omdat deze over veel ruiten beschikt? Dan is het belangrijk dat de ruiten zo veel mogelijk worden afgedekt. Een zonwerend doek voor het raam kan hierbij helpen. Deze kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst. Het doek houdt de felle zon effectief tegen, waardoor de woning minder snel opwarmt. Het advies is wel om voor heldere kleuren te kiezen. Er zijn ook doeken in een donkere tint verkrijgbaar, maar deze hebben juist de neiging om de warmte vast te houden. Hierdoor schieten de doeken hun doel voorbij. Zorg er daarom wel voor dat je de juiste kleur kiest en laat deze op correcte wijze plaatsen. Waarschijnlijk merk je al bijna direct verschil. 

Houd overdag alles zoveel mogelijk dicht 


Het is belangrijk om deuren en ramen overdag zoveel mogelijk dicht te houden. Dat geldt ook voor de raambekleding. Dit lijkt misschien tegenstrijdig. Bedenk echter goed dat het op een warme zomerdag (als het goed is) buiten warmer is dan binnen. Als je op dat moment de ramen opent, zorg je er alleen maar voor dat er extra warme lucht naar binnen wordt geblazen. 

Wacht tot de temperatuur buiten lager is dan beneden en zet dan pas alle ramen goed tegen elkaar open. Doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend of laat in de avond zodra de zon onder is gegaan. 

Betere isolatie 

Wist je dat goede isolatie niet alleen belangrijk is om het huis warm te houden in de winter, maar er ook voor kan zorgen dat de temperatuur in de zomer aangenamer blijft? Als je in een ouder, slecht geïsoleerd huis woont, kan het enorm helpen om voor betere isolatie van de buitenmuren, dak en vloer te kiezen. Overweeg ook het plaatsen van isolatieglas in combinatie met goede zonwering. Op die manier blijft de warmte veel meer uit huis en zul je merken dat het makkelijker wordt om het koeler te houden. Zelfs op een warme zomerdag. 

Krijg je het niet koel zonder apparaten? Dan kunnen er uiteraard ook apparaten worden gebruikt. Laat je goed adviseren voor de duurzaamste optie.