Een heldere kleur op de wanden, een fris plafond. Het hangt vooral af van de wijze waarop deze in de verf gezet zijn. Ofwel met een verfroller of door middel van spuitwerk. Waar hangt die keuze eigenlijk vanaf en welke methode levert het beste resultaat?

In alle gevallen neemt vaak de voorbereiding de meeste tijd. Is de muur al glad en strak of kent deze oneffenheden die vragen om nieuw stucwerk? Een stukadoor weet daar raad mee en zal wanden of plafonds stucen of, als de mogelijkheid bestaat, deze voorzien van een dunne stuclaag die erop gespoten wordt.

Een kleinere kamer is snel met een verfroller gewit

Als muren van een stuclaagje worden voorzien middels spuitwerk wordt er slechts een laag van zo’n twee tot drie millimeter op aangebracht. Dat gebeurt met een geavanceerde compacte spuitmachine. In de meeste gevallen hoeft er niet eens te worden voorgestreken omdat het materiaal dat niet vraagt. Doordat het zo’n dunne laag is, neemt het bovendien weinig droogtijd. Dat scheelt enorm met wanneer er een dikke laag stuc op is opgebracht.

Een kamer witten kan prima met een verfroller, in de hand of aan een stok. Bij grote oppervlakten zoals lange wanden en grote plafonds, is het spuiten een betere optie. Dat werkt efficiënter mits de wanden of het plafond glad gepleisterd zijn en de omgeving goed is afgeplakt. Als dat zo is, is airless spuiten een snelle manier om wanden en plafonds strak en fris van een verflaag te voorzien.

Grote wanden kunnen efficiënt van spuitverf worden voorzien

De afmetingen en oppervlakten zijn dan ook cruciaal voor welke methode er wordt toegepast. Betreft het een kwetsbare wand, hoe groot ook, dan is het raadzamer om te kiezen voor rollen. Denk aan een wand waar iedereen langs loopt en die veel wordt aangeraakt. Deze raakt eerder beschadigd en dit soort plekken en vlekken zijn later minder goed bij te werken op een gespoten wand. Zo’n bijgewerkte plek blijf je altijd zien, dat is na het rollen ervan minder het geval. Betreft het echter een plafond, dan is airless spuitwerk heel goed toe te passen. Aan een plafond komt niemand meer. Die raakt zo snel niet beschadigd.

Een ervaren stukadoor en schilder weet wanneer een wand of plafond het beste geverfd kan worden met een roller en wanneer deze het beste gespoten kan worden. De methode die wordt toegepast zorgt voor het beste resultaat.