Bent u ook zo klaar met die donkere kamer? Ergert u zich aan de plaatsen in huis waar weinig daglicht komt? Zijn er geen mogelijkheden om ramen te plaatsen? Dan is een daglichtbuis echt iets voor u!

Wat is een daglichtbuis?

De naam zegt het natuurlijk al. Een daglichtbuis is een buis die ervoor zorgt dat er meer daglicht in huis terecht komt. Het is een soort van natuurlijke plafondlamp. Er wordt een koepel op het dak geplaatst die het daglicht opvangt. Vervolgens brengt de buis, die bestaat uit een reflecterende binnenzijde, het daglicht naar binnen. Aan de onderzijde van de daglichtbuis zit een diffuser / plafondplaat. Dit zorgt ervoor dat het daglicht goed verspreid wordt.Wat is een daglichtbuis?

Waar kun je een daglichtbuis plaatsen?

Een daglichtbuis maakt het mogelijk om via een plat dak, een hellend dak of via de zijgevels van het huis of gebouw donkere ruimtes te voorzien van daglicht. Voor elk huis of gebouw is dus wel een passende oplossing te vinden.

Welke formaat moet ik kiezen?

Welk formaat lichtbuis u moet kiezen hangt af van de grootte van de ruimte die verlicht moet worden. Een daglichtbuis met een diameter van 25 cm is geschikt voor een ruimte van maximaal 3 bij 3 meter. Een daglichtbuis met een diameter van 35 cm is geschikt voor een ruimte van maximaal 4 bij 4 meter.

Voordelen daglichtbuizen

Ondanks een kleine diameter zorgt een daglichtbuis voor een grote lichtopbrengst. Met een paar eenvoudige aanpassingen kunt u die donkere kamer veranderen in een ruimte vol met daglicht! Een van de bekendste merken van daglichtbuizen is Solatube. De buizen van Solatube hebben een reflectiewaarde van 99,7%. Ook heeft Solatube een reductie van energieverlies, uv-straling, geluid en inbraakgevoeligheid.

Een ander voordeel is dat de daglichtbuizen een hoge isolatiewaarde hebben. Een Solatube met een diameter van 25 cm of 35 cm heeft een isolatiewaarde van 1,3 W/m²K. De ECO variant van de Solatube daglichtbuis heeft zelfs een isolatiewaarde van 0,5 W/m²K. Dat maakt deze variant ideaal voor geïsoleerde ruimtes.

H2: Huismerk daglichtbuizen

Naast de bekende Solatube daglichtbuizen, zijn er ook diverse aanbieders van huismerken. Een bekende aanbieder met kwalitatief goede daglichtbuizen is Goedlicht.nl. Hier kunt u al een lichtbuis kopen vanaf €339,93.

Plafondplaten

De daglichtbuis wordt afgewerkt met een plafondplaat. Dit zorgt ervoor dat het daglicht op een natuurlijke manier door de ruimte verspreid wordt. Wanneer u een Solatube lichtbuis aanschaft, kunt u kiezen tussen verschillende soorten plafondplaten zoals: Classic wit Vusion wit, JustFrost, Tierdrop, Classic Optiview en VividShade. De plafondplaat wordt niet standaard meegeleverd bij een Solatube set, maar deze moet u los bijbestellen. Wanneer u een huismerk daglichtbuis van Goedlicht.nl koopt, krijgt u hier al een plafondplaat in de kleur opaal bij.

Accessoires

Het is natuurlijk niet altijd licht buiten. Hoe zorgt u er dan voor dat de ruimte alsnog verlicht blijft? De oplossing hiervoor is een ingebouwd LED armatuur. Zo zorgt u ervoor dat het daglichtsysteem ook in de avond en nacht de kamer kan verlichten. Verlicht de daglichtbuis de kamer naar uw idee iets te goed? Dan kunt u ook gebruik maken van een daglichtdimmer. Deze en andere accessoires kunt u hier bekijken

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Onze lichtadviseurs van Goedlicht.nl helpen u graag verder! Neem contact met hem op of neem een kijkje op de website.