Wie graag zijn warmwatervoorziening in huis verduurzaamt en tegelijkertijd wil besparen op zijn energierekening, heeft in een zonneboiler de perfecte oplossing gevonden. In dit artikel delen we de vier belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot de aanschaf van een zonneboiler.
1. Vraag zo nodig een vergunning aan
Goed nieuws: als particulier heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig voor de plaatsing van een zonneboiler. Een vergunning is wel nodig wanneer je in een beschermd stadsgezicht of een monumentaal pand woont. Doe navraag bij je gemeente om er zeker van te zijn of je wel of geen vergunning nodig hebt.
2. Breng de beschikbare dakruimte in kaart
Houd in het achterhoofd dat de plaatsingswijze een grote rol speelt bij de opbrengsten van een zonneboiler. Een hellingshoek van circa 36 graden is vanuit het oogpunt van de energieopwekking het meest wenselijk. Het is dus positief dat de meeste woningen in Nederland over een schuin pannendak beschikken. Logischerwijs zie je collectoren van zonneboilers daarom ook het vaakst terug op hellende daken.
Installatie is daarentegen ook goed mogelijk op platte daken. In dit geval worden de zonnecollectoren aan een speciale constructie bevestigd, waardoor deze in de gewenste hellingshoek komen te staan.
Verder is het belangrijk dat de collectoren goed vrij staan. Ook de plaatsingsrichting speelt een rol: richt de collectoren bij voorkeur op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten.
3. Selecteer de bijpassende zonneboiler
Binnen het Nederlandse klimaat zijn vooral zonneboilersystemen op basis van heatpipes en vlakkeplaatcollectoren geschikt. Het laatstgenoemde type zonneboiler is voordeliger in aanschaf. Als je echter ook ’s winters warm water wenst met behulp van de zon, dan levert de heatpipe-uitvoering het hoogste rendement. Dit systeem werkt daarnaast buitengewoon efficiënt bij laaghangende zon en op bewolkte dagen.
4. Laat de subsidieregeling niet onbenut
Direct beginnen met besparen? Laat de subsidieregeling voor zonneboilers dan niet onbenut! De hoogte van het subsidiebedrag varieert van 500 euro tot ruim duizend euro per installatie. Wacht echter niet te lang met de aanvraag; de subsidieaanvragen voor zonneboilers gaan hard en het beschikbare subsidiebudget is beperkt.
Zorgeloos en zonneboiler aanschaffen
De aanschaf van een zonneboiler gaat uiteraard niet over één nacht ijs. Gasvrij, specialist in duurzame verwarmingssystemen, beschikt over jarenlange expertise op het gebied van gasvrije systemen en helpt je graag op weloverwogen wijze de volgende stap naar een gasvrije toekomst te zetten.
Van advies, levering, installatie tot aan onderhoud – samen wordt gezocht naar de oplossing die het best past bij je huidige woonsituatie en -behoefte.
Voor meer informatie: www.gasvrij.nu