Door in het najaar je tuin winterklaar te maken zorg je ervoor dat deze goed de winter door komt en je in het voorjaar weer kunt genieten van een prachtige tuin. In dit artikel geven we je 5 tips voor het winterklaar maken van je tuin.

Bladruimen

In de herfst vallen de bladeren weer van de bomen en is het dus weer de tijd om dit gevallen blad op te ruimen. Maar wist je dat de afgevallen bladeren juist een goede bescherming bieden tegen de vorst? In plaats van alle bladeren af te voeren als afval kun je er dus ook voor kiezen om het blad in de borders in je tuin of onder bomen, planten en struiken te vegen. Dit is heel wat minder werk en dus ook nog eens goed voor je tuin!

Gazon

Het gras van je gazon blijft nog groeien totdat de temperatuur onder de zes graden komt, dus tot die tijd zul je het nog steeds moeten maaien. Maar om het gazon goed de winter door te laten komen is het wel belangrijk dat je het gras niet te kort maait, dus stel de maaihoogte van je grasmaaier in het najaar wat hoger in, zo’n 4 cm of meer. Afgevallen bladeren kun je trouwens beter wel van je gazon verwijderen, deze zorgen er namelijk voor dat het gras minder licht krijgt en hierdoor dus kan verkleuren.Gazon

Planten beschermen

Als je planten in je tuin hebt staan die niet winterhard zijn dan zul je deze moeten beschermen tegen de vorst. Staan ze in bloempotten dan kun je de planten naar binnen verplaatsen, maar mocht dit niet mogelijk zijn dan kun je de planten beschermen door ze in te wikkelen in noppenfolie, vliesdoek of jute. Ook kun je in tuincentra vaak speciale beschermhoezen voor planten kopen.

Bomen snoeien

Het najaar is ook de tijd waarin je de meeste bomen kunt snoeien, ze hebben hun bladeren verloren en je kunt de takken dus goed zien. Bovendien zijn de meeste bomen dan in rust, waardoor ze goed tegen een snoeibeurt kunnen. Alleen ABC bomen (esdoorn, berk, haagbeuk) kunt u beter wat vroeger snoeien in de nazomer. Tenslotte is het wel belangrijk dat je niet aan het snoeien gaat wanneer het vriest, want dan is de kans groot dat je de bomen beschadigt.

Voorjaarsbollen planten

Tot en met de eerste week van december kun je bloembollen planten die in de lente uitkomen. Denk hierbij aan bloemen zoals tulpen, krokussen en narcissen. Als je deze bloembollen plant tijdens het winterklaar maken van je tuin heb je in het voorjaar dus weer mooie bloemen in je tuin.

Tot slot

Mocht je zelf een hekel hebben aan tuinieren, er geen tijd voor hebben of het om een andere reden zelf niet kunnen doen, dan kun je ook overwegen om het winterklaar maken van je tuin uit te besteden aan een hoveniersbedrijf. Zorg er echter wel voor dat je hier op tijd bij bent, zodat de hoveniers hier rekening mee kunnen houden bij het maken van de planning, en je dus zeker weet dat ze tijd voor jouw tuin hebben.