Hygiëne is van essentieel belang in iedere keuken. Indien je wel eens een keer in een commerciële keuken bent geweest, weet je wat een hoge eisen in deze keukens worden gesteld. Natuurlijk zal dit thuis minder streng beoordeeld worden, maar dat neemt niet weg dat hygiëne een belangrijk onderdeel zal spelen. Door de belangrijkste regels te volgen, voorkom je nare luchtjes in huis, de verspreiding van ziektekiemen en blijf je zelf langer gezond. Maar hoe zorg je voor een goede hygiëne in eigen keuken? Waar moet je aan denken? Wij geven 4 handige tips!

1.         Glasplaten als achterwand bij het fornuis

Glasplaten bestellen voor de keuken? Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Toch zal het je verbazen hoeveel dit je kan opleveren. Zeker op het gebied van hygiëne. In de meeste keukens treffen we een tegelwand achter het fornuis. Dat is wel zo prettig, want deze is eenvoudig met een doekje af te nemen. Helaas schuilt er echter ook een gevaar: in de tegelvoegen verzamelt zich, zonder dat je dit zelf in de gaten hebt, wat residu. Dit is na verloop van tijd te herkennen aan de vieze rand rondom de tegels. Dit ziet er niet alleen heel onsmakelijk uit, maar kan ook een groot gevaar opleveren voor de gezondheid. Glasplaten bieden een oplossing tegen dit probleem.

De montage van een glasplaat van gehard glas voor de tegels achter het fornuis is een slimme manier om de hygiëne in de keuken te verbeteren. Deze kan eenvoudig schoongemaakt worden en restjes blijven minder snel achter. Bovendien geniet je van een strakke en moderne uitstraling in de keuken. Een win-win situatie op alle fronten dus.

2.         Houd de keuken netjes

Dit klinkt misschien als een voor de hand liggende tip, maar we mogen hem zeker niet ongenoemd laten. Zorg er daarom altijd voor dat alle afwas direct wordt schoongemaakt of in de vaatwasser wordt geplaatst. Door vuile was te lang te laten staan, kunnen ziektekiemen hun kans grijpen. Vervang daarnaast met regelmaat de handdoeken en theedoeken en laat ze goed drogen voordat je ze opnieuw gebruikt. Wanneer je vochtige handdoeken in de keuken plaatst, kunnen zij een geweldige broedplaats voor bacteriën vormen. Door alles netjes en schoon te houden, zorg je er ook voor dat de hygiëne in de keuken beter is.houd de keuken netjes

3.         Werkt de koelkast optimaal?

Voor een optimale hygiëne in de keuken is het belangrijk dat de koelkast goed werkt. Blijft de temperatuur constant? Komt deze niet boven de vijf graden Celsius uit? Of gaat er toch iets mis? Als de temperatuur te veel schommelt of te hoog ligt, krijgen schadelijke organismen de kans om te kunnen groeien en/of te vermenigvuldigen. Hierdoor loop je het risico dat voedingswaren ongemerkt vervuild raken.

4.         Kook op hoge temperaturen

In onze huidige samenleving zijn we vaak zó druk dat we het liefst zo snel mogelijk een maaltijd op tafel zetten. Hierdoor vinden we het vaak lastig om lang te wachten totdat de pannen op de juiste temperatuur zijn. Toch adviseren wij om dit wel te doen. Als je pas gaat koken als de pannen heet zijn, dood je eventuele bacteriën direct. Hierdoor voorkom je een besmetting met schadelijke bacteriën. Zeker voor zwangeren, ouderen en kinderen is dit ontzettend belangrijk voor hun eigen gezondheid.