Borderranden geven de tuin een speelse en natuurlijke uitstraling. Met behulp van deze opstaande randen creëer je een fijn kader om planten te laten groeien. De strakke lijnen dragen bij aan een moderne tuin. Bij het kiezen van een borderrand komt echter veel kijken. Je kunt uit diverse materialen kiezen en ze zijn ook op verschillende manieren toe te passen. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten voordat je borderranden plaatst. In dit artikel geven we vier tips om je op weg te helpen.
1. Zo kies je het juiste materiaal
Er zijn verschillende manieren om borderranden te creëren. Hier kun je diverse materialen voor gebruiken. Elk materiaal beschikt over een eigen uitstraling en typerende kenmerken.
Kies je bijvoorbeeld voor een cortenstaal borderrand? Dan beschik je over één van de populairste materialen voor borderranden van dit moment. De roestbruine kleur draagt bij aan de natuurlijke uitstraling van de tuin, is extra stevig en relatief gemakkelijk te plaatsen.
Heb je nog een stapel terrastegels liggen? Dan is het een leuk idee om deze overgebleven tegels te gebruiken voor het creëren van een kader. Dit is niet alleen een zeer duurzame oplossing, maar ook nog eens heel goedkoop. Geen materiaal wordt verspild en je hebt alles al in huis om een mooi kader te maken.
Gebruik je liever natuurlijke materialen? Denk dan aan een border van wilgentenen of boomstammen.
Voordat je een materiaal kiest, is het eerst belangrijk om jouw persoonlijke wensen op een rij te zetten. Laat je eventueel adviseren in de winkel.
2. Houd rekening met de locatie van de border
Bij het plaatsen van de border is het ook van belang om over de locatie na te denken. Dit hangt voor een groot deel af van de ruimte in de tuin, maar ook van de planten die je hier wilt laten groeien. Zijn zij gebaat bij een schaduwrijke of juist een zonrijke omgeving? Hier kun je rekening mee houden wanneer je de border plaatst. Zo weet je zeker dat de planten ook echt goed tot hun recht zullen komen. Dit doe je door eerst een effectief beplantingsplan te maken.
3. De perfecte hoogte
Houd ook rekening met de hoogte van de border. Het is belangrijk dat je deze niet te hoog maakt. Doe je dit dan wel, dan loop je het risico dat de grond snel zal uitdrogen. Dit is op te lossen door meer water te geven, maar dit zorgt voor onnodig veel extra werk. Ook gedurende de wintermaanden kan een extra hoge border problemen opleveren. De vorst krijgt immers sneller grip op planten die hoger gelegen zijn.
4. Maak gebruik van bodembedekkers
Bespaar jezelf veel werk door extra te investeren in bodembedekkers. Deze dragen niet alleen bij aan een betere ondergrond, maar voorkomen ook een snellere groei van onkruid. Op die manier heb je minder tijd nodig om de planten mooi te houden en zorgt de vruchtbare grond voor betere factoren om te kunnen groeien.