Er is nog nooit zo vaak gesproken over energiezuinig wonen als in het afgelopen jaar. Geen wonder, want met de torenhoge energieprijzen zagen we hier plotseling massaal de noodzaak van in. Isoleren is dan ook nog nooit zo belangrijk geweest. Door te isoleren, zorg je ervoor dat er minder warmte uit een woning kan ontsnappen. Daarnaast blijft het in de zomers ook koeler in huis. Dit maakt dat er minder energie verbruikt hoeft te worden. Uiteindelijk zal dit een fikse kostenbesparing opleveren.

Uiteindelijk, dat klopt. Want er moet veel gedaan worden om een woning echt optimaal te isoleren. Zeker als het een oudere woning betreft. Gelukkig geldt wel dat alle kleine beetjes helpen. Je hoeft dus zeker niet direct enorm veel geld te investeren. Elke kleine investering die je doet, zal al effect hebben op de energierekening én het wooncomfort.

Maar hoe pak je dit dan precies aan? Hoe kan je jouw woning beter isoleren?

Nieuwe kozijnen en beglazing

De meeste warmte ontsnapt via de ramen. Er blijven bijna altijd wel kiertjes aanwezig en de ramen laten toch veel warmte én kou door. Zeker wanneer je over oude beglazing en kozijnen beschikt. Kies je voor isolerende kozijnen in combinatie met HR++ of zelfs HR+++ glas, dan zul je direct een enorm verschil opmerken. Alleen al aan het wooncomfort. Er komt minder tocht van de ramen vandaan. Dit maakt ook dat het huis minder snel afkoelt en je daardoor minder hoeft te stoken. Uiteindelijk zal dit dus ook betekenen dat je meer energie gaat besparen.

Muur- en vloerisolatie

Dan is het ook nog mogelijk om de muren en vloeren extra te isoleren. We zien dat met name in oudere woning dit echt wel nodig is. Bedenk wel dat dit grootschalige veranderingen zijn en dit dus ook om een flinke investering vraagt. Eenmaal gedaan, levert dit wel heel veel op. Zowel voor het wooncomfort als de waarde van het huis. Zeker in de huidige tijd. Als je nu een oud huis wil verkopen en het energielabel laag is, dan zal dit veel meer moeilijkheden op de markt geven. Bovendien betekent dit dat er veel minder geld gevraagd kan worden. Ook op de lange termijn is goede isolatie dus van belang.

Neem contact op met het Energieloket van jouw gemeente

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Of voor welk isolatiebedrijf je moet kiezen? Neem dan contact op met het Energieloket van jouw gemeente. Dit loket is speciaal in het leven geroepen om inwoners te helpen bij het energiezuiniger maken van hun woning. Ze weten precies hoe je te werk moet gaan en wie je hierbij in kunt schakelen. Het advies is volledig gratis en kan je echt op weg helpen. Zij weten ook of je eventueel in aanmerking kan komen voor een subsidie. Op die manier wordt de investering ook minder groot en zal de terugverdientijd minder lang duren.