Steeds meer mensen overwegen een investering in zonnepanelen. Dat is ook niet zo gek, want zonnepanelen hebben enorm veel voordelen voor het milieu én de portemonnee. Daarnaast zijn ze door de jaren heen ook steeds efficiënter geworden. De gemiddelde levensduur is steeds langer worden en de terugverdientijd korter. Mede door de historisch lage rentepercentages van dit moment is het nu zelfs aantrekkelijker om je spaargeld in zonnepanelen te stoppen dan om deze op de bank te laten staan. Wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen is het echter wel belangrijk om van tevoren te weten welke variant het beste bij je past. Kies je voor reguliere zonnepanelen of ga je wellicht zelfs voor de nieuwste generatie: de zogenaamde glas-glas zonnepanelen? In dit artikel zetten we verschillen op een rijtje.

Nadeel van reguliere zonnepanelen

De techniek staat niet stil. Ook de reguliere zonnepanelen zijn door de jaren heen dan ook steeds beter geworden en werken ontzettend efficiënt. Toch hebben reguliere zonnepanelen ook één groot nadeel. Dit kan het beste worden uitgelegd door naar de opbouw van standaard zonnepanelen te kijken. Reguliere zonnepanelen bestaan namelijk uit drie verschillende lagen. De eerste laag is een laag glas. Vervolgens komt een laag zonnecellen. Aan de achterzijde is vervolgens kunststof folie bevestigd. Hoewel deze opbouw zeer goed werkt, zorgt het er ook voor dat de panelen iets kwetsbaarder zijn dan gemiddeld. Sterker nog; reguliere zonnepanelen degraderen ieder jaar een beetje in efficiëntie. Dit gebeurt doordat de panelen zeer gevoelig zijn voor weersomstandigheden.Nadeel van reguliere zonnepanelen

Natuurlijk zegt dit niet dat reguliere zonnepanelen zeer kort mee zullen gaan. De gemiddelde levensduur ligt nog altijd rond de 25 jaar. Wel zul je zien dat de zonnepanelen na een jaar of 15 echt een stuk minder elektriciteit zullen opwekken dan in het begin. Hierdoor heb je meer panelen nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken of zal je toch weer wat meer gebruik moeten maken van je energieleverancier.

Voordelen van glas-glas zonnepanelen

Fabrikanten gingen op zoek naar een manier waarop de kwetsbaarheid van reguliere zonnepanelen kon worden aangepast. Hierbij kwamen ze uit op zogenaamde glas-glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn hetzelfde opgebouwd als reguliere zonnepanelen, alleen bestaan ze dan uit twee lagen glas in plaats van één. Zowel aan de voor- als achterkant dus. Hierdoor zijn de panelen veel minder gevoelig voor de verschillende weersomstandigheden in ons land en geniet je van talloze voordelen.

Het grootste voordeel is toch wel het feit dat ze minder snel degraderen door de jaren heen. Hierdoor geniet je van een langere levensduur en zal ook de efficiëntie van de panelen door de jaren heen nauwelijks afnemen. Zo weet je zeker dat je jarenlang profijt hebt van jouw investering. Daarnaast levert het ook nog eens gewoon veel meer op. Fabrikanten beweren dat je maar liefst 30 procent meer rendement kunt behalen uit jouw investering als je voor glas-glas zonnepanelen kiest. Critici schatten dit percentage wel als zeer rooskleurig in als dit enkel op de degradatie van zonnepanelen is gebaseerd. Zij houden het daarom eerder op tien tot vijftien procent, maar dan zien we alsnog een flink financieel voordeel.