De hoeveelheid zzp’ers in ons land neemt met de dag toe. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelfstandig verder te gaan. Uit loondienst te stappen en zo van veel voordelen te genieten. Natuurlijk heeft het freelance-bestaan ook nadelen, maar voor de meeste mensen wegen deze niet op tegen de voordelen. Als je als zzp’er aan de slag kunt en wilt gaan, komt hier natuurlijk wel het nodige bij kijken. Ook praktische zaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een goede werkruimte? Waar moet deze aan voldoen en zijn er ook regels waar je rekening mee moet houden?

Werkruimte of kantoor aan huis?

Als zzp’er kan een werkruimte er heel verschillend uitzien. Er zijn genoeg freelancers die simpelweg met een laptop op schoot op de bank zitten. Of zij die het iets uitgebreider aanpakken en kantoormeubelen in een aparte ruimte in huis laten plaatsen. Het maakt eigenlijk niet uit waar je voor kiest. Of je nu aan de slag gaat aan de eettafel of in een aparte werkruimte in huis, je bepaalt helemaal zelf hoe je deze indeelt en hoe het eruit ziet.

Anders wordt het als je voor een kantoor aan huis kiest. Hierbij maak je doorgaans een aparte ruimte aan huis waar je klanten kunt ontvangen. Soms zelfs met een eigen deur. Zo creëer je eigenlijk een geheel eigen kantoor thuis. Inclusief aparte ingang. Naast dat hier soms ook regels voor zijn met betrekking tot de gemeente, is dit ook van invloed op de belasting.

Mogelijk fiscaal voordeel

Bij een kantoor aan huis is er mogelijk sprake van een fiscaal voordeel. Hierbij zijn enkele kosten namelijk aftrekbaar. Hierbij kun je denken aan de inrichting, maar ook aan internet, licht, enzovoorts. Zo zou je uiteraard een heleboel geld kunnen besparen. Toch is het niet zo gemakkelijk om in aanmerking te komen voor een dergelijk fiscaal voordeel.

De kosten zijn namelijk pas aftrekbaar wanneer je aan alle (strenge) eisen  voldoet. Hierbij moet de werkruimte bijvoorbeeld over een eigen ingang beschikken, een keukentje hebben, eigen sanitair hebben, enzovoorts. Eigenlijk moet de ruimte zonder problemen onderverhuurd kunnen worden aan een wildvreemde die hier vervolgens zijn werk in kan verrichten. Alleen dan is er echt sprake van een kantoor aan huis en kunnen de kosten afgetrokken worden.

Is je werkruimte geen zelfstandig kantoor aan huis? Maar heb je gewoon een aparte kamer in huis gereserveerd of heb je gewoon je plaats genomen aan de eettafel? Dan zijn er weinig kosten die je kunt aftrekken. Belangrijk is wel dat de kosten die afgetrokken kunnen worden allemaal in verband moeten staan met je werkzaamheden. Een nieuw bureau, een schilderij of behang voor in je thuiswerkplek kan bijvoorbeeld niet afgetrokken worden. Dit terwijl een bestelling van materiaal voor je werkzaamheden juist wel weer afgetrokken kunnen worden.